En stor begivenhet i helsenorge?

juni 2, 2006

Det er kanskje å overdrive å si at 9. juni er en stor begivenhet for helsenorge. Men for noen av oss føles det slik, som om det kan bli en stor begivenhet. Eller det stikk motsatte.

 

Det siste året har flere og flere mennesker fått med seg at det finnes en sykdom som heter ME, myalgisk encefalopati, også kalt kronisk utmattelsessyndrom. (Forkortet ME/CFS.) De som har lest litt mer vet også at dette er en svært omstridt og betent diagnose. Omstridt i det at man har hatt og har en stor faglig uenighet om hva sykdommen skyldes, hvilken forskning man kan stole på og hvilke navn denne sykdommen, eller dette syndromet skal ha. Betent, fordi svært mange pasienter opplever at de har vært feilbehandlet med alvorlige følger, og fordi mange leger ikke vil forholde seg til pasienter med denne diagnosen.

 

For et halvt år siden satte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten ned en gruppe som skulle jobbe med det vitenskapelige grunnlaget for diagnostikk og behandling av CFS/ME hos barn og voksne. Dette er et viktig og nødvendig arbeid. Gruppen har hatt medlemmer fra begge «fraksjonene», og både fra pasientgruppene og legene. I England førte en lignende gjennomgang til at en av fraksjonene brøt ut fra gruppa, og uenigheten gikk videre i systemet, helt opp til dronningen. Hva som har skjedd i den norske gruppa, om man har klart å samle seg eller om man kommer med to forskjellige erklæringer vet man ikke.

 

Uansett har man tatt et steg for å finne måter å møte en stor gruppe mennesker på – sannsynligvis har mellom 8-12 000 nordmenn ME/CFS, men bare 2-3000 har en slik diagnose. Underdiagnostiseringen er svært stor, noe som betyr at mange mennesker sannsynligvis blir sykere på grunn av feilbehandling, og har store problemer i forhold til jobb, arbeidsliv og trygdesystem. Så da venter vi i spenning, og håper steget som blir tatt går i riktig retning.

Mer info om ME:
Norges ME forening
MENIN
MEsite
MEforum

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: