Jeg – en forumjunkie

Nå har jeg hatt blogg i to uker. Det er på tide med en innrømmelse. Jeg er jo overhode ikke blogger. Jeg er forumjunkie, jeg bare later som om jeg også er litt blogger. Hva er en forumjunkie? Vel, min private definisjon (siden jeg nå fant på ordet for mitt eget bruk for litt siden) er at man er forumavhengig. Ikke en dag uten. Nesten. Sexy Sadie bruker ikke ordet forumjunkie, hun bruker forumnomade, uten at jeg er helt sikker på hva hun legger i det.

Det startet så enkelt med yahoo.chat for 8-9 år siden. Religionsrommet var et flott sted, med mange oppegående folk og fine diskusjoner, der hinduer, jøder, ateister, wiccaer, kristne og det meste annet levde i fred og fordragelighet og til felles glede. Så ble det e-postlister. Da oppdaget jeg fordelen med å kunne skrive litt lenger, og så ta vare på det man skrev. Litt tilfeldig kom jeg over den spede begynnelsen på forumnorge. Det var så vidt et par tre forum på sol – og det rant inn et innlegg eller to om dagen der. VG nett var helt i startgropa, og de hadde startet forumet «kvinnesaker» – mange av oss lurte en del på hva det var meningen vi skulle diskutere der. Men det var bra! Politikkgruppa var også bra, og etter en debatt mellom meg og en annen om geriljaevangelisering som gikk over noen måneder, så ble det jammen en religionsgruppe også. (Den ligger på pc-en min enda, og jeg husker fremdeles gleden ved å ha en lang, seriøs diskusjon om et tema som opptok meg, men ikke så mange andre jeg hadde rundt meg til daglig.)

Jeg kom over Doktor online en gang i 1997/98. Jeg var gravid og lurte på alt mulig, og der kunne man spørre. I tillegg til å fortsette å diskutere politikk, og religion og alt som er gøy. Det var på tide, for omtrent samtidig inntok trollene VG-nett, og en som kalte seg Fraggel (?) spammet ned alle trådene. Vi som brukte forumet tok kontakt med admin, men de var ikke interessert i å bruke tid eller krefter på moderering. Siden har jeg vært overbevist om at et forum trenger gode moderatorer.

De første diskusjonene jeg leste på Doktor online (Dol) var en krangel Lillemus hadde som handlet om adopsjon vis a vie det å få egne barn. Vips ble adopsjonsforumet født. Den andre handlet om BH-størelser, en gjenganger på mange forum.

Så gikk det noen år – Dol utviklet seg, de andre forumene i Norge vokste, Kvinneguiden kom skulle jeg tro, Eros Chat og sikkert HW-forum. Rundt Dol ble det også et sosialt miljø med treff og en chat. Den ble etter hvert lagt ned, da det ble satt søkelys fra media på diskusjoner om selvmord der. Etter hver dukket det opp andre rene mammaforum og jordmorforum opp, og forumjungelen ble større og tettere. Enklere forumprogram kom til og i 2003 (?) dukket det opp en rekke småforum, laget av privatpersoner med forskjellige ideer om hva de ønsket seg. To som sprang ut fra blant annet Dol-miljøet var Lysfontenen (fontenen) og Nettkafeen (NK).

Jeg var aldri en mammaforumist, og vet ikke så mye om hvordan disse utviklet seg. Men ryktene går om at det man på forumspråket kaller «kosemose»-tendensene var store, sammen med sabotasjetendenser og troll. (Om noen vet mer om dette, og kan skrive litt, blir jeg glad.) Men det som skjedde parallelt med åpne forum som fontenen og NK var at det dannet seg en rekke lukkede forum. En del har sagt at de startet slike fora for å slippe troll, og for å kunne skrive private ting uten at det kunne googles. Til forskjell fra blant annet fontenen som gjerne vil være med som en aktør i det offentlige rommet, er private sfærer hvor man kanskje diskuterer de samme tingene, men man tar på ingen måte del i den offentlige debatten, slik man gjør i blogger og åpne forum.

Mammaforum, HW-forum og Dol er i utgangspunktet temaforum. Men alle utviklet seg raskt til også å bli generelle forum. Det finnes i dag også en stor gruppe med temaforum og fagforum noen lukkede og noen åpne. Det finnes bare et sted å få en viss oversikt over hva som beveger seg i forumnorge i dag: Forumkatalogen, i dag er 181 forum registrert der.

Så vidt jeg vet er det ikke skrevet publiserte oppgaver eller artikler om forumliv. Dette er et savn! Jeg skulle gjerne sett at noen samlet opplevelser og fakta om forumutviklingen i Norge de siste 10 årene. At man så på hvordan ting utviklet seg, hvilke valg folk som driver forum har tatt og hvordan man har fått forskjellige kulturer og subkulturer. Hva er god og dårlig netiquette på de forskjellige stedene, hvor mange er det som bruker forum, og i hvor stor grad? Hvor stor er kjernen av mennesker som tilbringer mye tid på diverse forum? Hvordan er de sosiale spillereglene, hvem er opinionsdannere, og hvem påvirker miljøet i den ene eller den andre rettningen?

Noen av oss, slik som meg selv har i snart et tiår vært aktive i forskjellige forum. På samme måte som det er morsomt å møte igjen mennesker man har møtt på skole, kurs eller ferier tidligere i livet fordi man deler en erfaring eller et minne, så oppleves det på samme måte å møte igjen tidligere forumbekjentskaper.

På et stort forum, slik som dol der det finnes en kjerne av mennesker som har vært aktive i mange år er det ikke sjelden man mimrer litt. Husker du da dr. Günfeldt var på sexforumet? Husker du Da Christian Anker var så nevøs fordi det tok lengre tid en planlagt med omleggingen av forumet? Husker du Beste-jenta? Husker du hun som døde av kreft over bare noen få uker, og som vi fikk følge, og som legene på forum etter hvert hadde privat kontakt med? Husker du de lange kranglene mellom Goliath og Sør? Av og til stikker det gamle brukere innom meldingsforumet og sier «Hei, er det fremdeles noen jeg kjenner her?».

Det samme kan jeg gjøre på yahoo.chat, 8 år etter at jeg logget meg av som fast bruker. Og fremdeles møter jeg da folk jeg kjenner i USA og Australia.

Hva er dette livet, hva kan det sammenlignes med? Det skal jeg forsøke å si noe om i et annet innlegg.

13 kommentarer om “Jeg – en forumjunkie

 1. Bruker du, eller har du brukt News / usenet da?

  Selv var jeg en periode ganske aktiv på no.alt.hunder, no.alt.hjemmesider og hva de nå het alle sammen. Selv ble jeg lei og kuttet ut for noen år siden etter at foraene etter min mening ble ødelagt av troll.

  Jeg har også testet ut VG sitt forum og en del andre.

  Pr. i dag har jeg bare et forum jeg besøker noenlunde gjevnlig. Det er et temaforum (www.kjernen.com – RBK`s supporterside).

  Det er en interessant tanke du tar opp her. For svært mange nettbrukere har jo slike fora vært veldig viktige. Det har vært en egen kultur i mange av disse, som burde blitt ivaretatt. Få det ned skriftlig, som du nevner, er en god ide.

 2. Hjorten, du har kanskje rett, jeg vet ikke enda, jeg føler jeg bare så vidt har tittet innom bloggverdenen. Takk for artikkelen, jeg er på vei nedover i den 🙂

  Det som er spennende så langt er utgangspunktet i en roman. Og nettopp der, i sci-fi og i cyberpunk tror jeg man må lete for å finne litteratur om nettliv. I oppblomstringen av bloggene, og deres betydning i USA (som er hypet eller som er reell, det klarer jeg ikke å forstå), så tenker jeg tilbake på en bok som ble skrevet tilbake i 1985, Enders Game av Scott Card. Der tar to barn/ungdommer seg anonyme identiteter (Locke og Demosthenes)på nettet, og ender opp først som sterke opinionsdannere, og siden blir de faktisk valgte politikere.

  Alf Ivar – jeg snuste en del på news, men endte aldri opp med å bruke det mer enn sporadisk. De temaene jeg var opptatt av på den tiden hadde dårlige news grupper, men svært gode e-postlister. Så jeg endte opp med det i stedet.

 3. Takk Sexy 🙂

  Vil du kalle det en forumnomade selv om det bare er to, tre forum det er snakk om? Vet du om noen artikler om dette på nett, gjerne på engelsk?

 4. Synes du er aktiv som blogger etter bare noen uker, jeg! Intensjonen mange har når de starter en blogg er å formidle tanker – og det er vel det samme om man gjør det på et forum, i en blogg eller på nettsider? Eller?

  Egentlig hadde det vært morsomt å definere ulikhetene og likhetene mellom de forskjellige måtene å bevege seg rundt på nett. Du kan jo prøve?! 🙂

 5. Ja, jeg har lyst til å forsøke det. Men først må jeg finne ut litt mer om hva en blogg er, og hvordan bloggsamfunnet er.

  Det er også mye jeg ikke vet om forum, fordi kulturene er så forskjellige på de forskjellige foraene.

  Den store forskjellen for meg så langt er at man på et forum deltar i et samfunn, der man skriver mye for de man kjenner der. Og at det er mindre pretansiøst, på en måte. Både med sleivete kommentarer og terskelen for hva man poster er lavere – på godt og vondt. Det er mer som en samtale enn bloggen er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s