Å sloss mot det onde

How long… can any man fight the darkness before he finds it in himself

Det er åpningsordene I den nye teaseren til Spiderman 3. Jeg ble litt fascinert av dem. Setningen i seg selv kan ha flere meninger, jeg lurer på om de som fant den så det, eller om de bare tenker seg det ene, og kanskje mest nærliggende? At når man bekjemper det onde kan man på en måte bli «smittet» – man kan bli ond selv.

En mening som går hakket dypere er å si at i møte med det onde, eller med mørket, så ser man at man har det samme i seg. Slik bestefaren snakker om i historien om de to ulvene.

Den tredje tolkningen min er at man overhode ikke kan gå i gang med å sloss mot mørket, uten å ha sloss mot mørket i seg selv på forhånd. Hvordan kan man ellers kjenne det, og vite hva man har med å gjøre?

Det finnes en rekke gamle ordtak som sier noe om dette. «Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner» er en. Vi ønsker det beste, men vet ikke hvordan. Fordi vi ikke vet nok. «Du drep ikkje ondskap med øks.» Kjenner du ondskapen i deg selv så vet du at å ty til drap ikke er veien å gå for å få bukt med det.

Historien viser oss gang på gang hvordan det går når man tror at man kan sette inn millitære og «kvitte» seg med «det onde». Enten det er kommunismen i Vietnam, selvmordbombere fra Palestina eller «ondskapens akse». I det vi tror at «ondskapen», den finne vi hos de andre, og blir vi bare kvitt de, så vil vår godhet fylle verden, da tar vi feil. Skammelig feil.

How long… can any man fight the darkness before he finds it in himself

Den filmen som kommer har skurken Sandman, noe som har fått mange av oss til å sperre øyne og ører litt ekstra opp. Men nei, det er ikke Gaimans Sandman, men forgjengeren som ikke har mye med den nå mer legendariske å gjøre. Og filmen? Den kommer om et års tid. Vi får sikkert høre langt mer om den før det.

8 kommentarer om “Å sloss mot det onde

 1. Eller «jeg er et menneske og intet menneskelig er meg fremmed», eller «og kjenner lysten til det onde i mitt hjerte» 🙂 Jeg tror vi blir litt mer rause og romslige overfor andre mennesker når vi husker på at vi ikke er engler selv heller. Bra bloggpost!

 2. Ja, det er sant. Kanskje dette er en situasjon man med fordel kan bruke «synde»-begrepet også, om man gjør det på rett måte? Ellers har du blitt nevnt i en egen post i neste post i bloggen 🙂

 3. Noen tanker basert på C.S.Lewis:

  Det finnes en teori som sier at det finnes to likeverdige krefter i tilværelsen, en perfekt god og en perfekt ond. Denne teorien kalles dualisme. Disse kreftene har alltid eksistert og vil for alltid være i krig mot hverandre. Vi på jorda vil derfor erfare både hyggelig og triste ting om hverandre siden vi er som sivile ofre i denne krigen.

  Men hvem definerer at den gode kraften er god og den onde ond? De selv? Ville den onde definert seg selv som ond? Ond også sett utifra sin egen oppfatning av hva som er rett og galt? Hvorfor ville den ikke da slutte med ondskapen med en gang? En ond makt vil jo skyte seg selv i foten om den med fullt overlegg gjør ting den selv betrakter som galt. Altså at den medgir at den gode makten gjør rett og den selv gjør galt. Skulle den onde gjøre noe virkelig ondt i sine egne øyne, ville den ha pint og plaget seg selv, eller til og med drept seg selv. 100% gjennomsyret ondskap er altså selvutslettende.

  Det må heller være snakk om to kreftere som har motsatt oppfatning av hva som er rett og galt. Det den ene mener er rett, mener den andre er galt og omvendt. Men det betyr igjen at begge kreftene gjør det hver enkelt av dem mener er rett. Hvis selve ønsket om å gjøre rett er godt og selve ønsket om å gjøre galt er ondt, må følgelig begge kreftene ha en basis av godhet i seg.

  Prøv å tenke etter hva perfekt 100% ondskap kan være. Kan noe være ondt for ondskapens skyld? Mennesker som er «onde» er dette for å oppnå noe godt for seg selv. Man dreper for å rydde unna noe man ikke liker, eller for å straffe noen man mener har gjort noe galt. Man forgriper seg på barn for å få en tilfredsstillelse. Man dyrker satan, frykt og ondskap fordi man selv er tjent med det, osv. Hele veien gjøres ondskap for å oppnå noe godt for seg selv. Kan du se for deg at noe er ondt kun for å oppnå noe ondt? Selv de som driver med selvpining, sier de får en tilfredsstillelse av det.

  Ondskap er etter min mening ikke annet enn pervertert (forvrengt, ødelagt) godhet. Både den gode og den onde makten ønsker noe godt. Den gode av uselvisk art, den onde av selvisk art. For at noe ondt skal gjøres trengs det tiltak, initiativ, skaperevne og en hensikt. Men alle disse begrepene er i seg selv gode. Alt dette trengs også for å skape noe godt. Det onde må derfor låne kraft fra det gode for å utføre ondskap.

  Ondskap slik vi kjenner den fra slike som djevelen, er altså ikke det stikk motsatte av godhet. Hva er da det stikk motsatte av godhet? Da må vi spørre: Hva er perfekt 100% godhet? Noen stikkord tror jeg er kjærlighet, skaperevne, initiativ. Ja, jeg vil sammenfatte det i begrepet «eksistens». Den jødiske og kristne Gud kaller seg selv for Jahve som betyr «jeg er», eller «jeg eksisterer». Det er en vanlig oppfatning at godhet er skapende, opprettholdende og gjenopprettende, mens ondskap er ødeleggende. Det stikk motsatte av godhet vil jeg da si er ikke-eksistens. Som Eli Wiesel sa en gang: Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet, altså en ikke-eksisterende kjærlighet. En som hater viser i det minste interesse overfor den som hates.

  Det motsatte av godhet kan derfor ikke være ondskap, men ikke-eksistens. Teorien om dualismen, der det onde og det gode står mot hverandre som to likeverdige motpoler, henger rett og slett ikke på logisk greip. En «dualisme» må i så fall være eksistens (som er godt) som motpol til ikke-eksistens (som ikke er noe som helst).

 4. Jørgen, takk for en lang og tankevekkende kommentar. Kunne jeg eventuelt laget et innlegg av det, slik at det ikke forsvinner i kommentarene her?

 5. Takk skal du ha Jørgen.
  Det var vel «bulls eye» i forhold til det jeg forsøkte å mene noe om, mens jeg tenkte og skrev samtidig og gikk meg litt bort i ordene.

 6. Tilbaketråkk: Beates rasteplass
 7. Veldig bra poeng!

  «How long… can any man fight the darkness before he finds it in himself»

  Man vil aldri finne godhet og sannhet med å bruke urett og løgn som verktøy. Vi vil aldri skape fred og frihet for mennesker i Afghanistan med å sende mennesker dit som dreper hverandre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s