Hva er meningen med livet

august 9, 2006

Hva er meningen med livet.

Da Sexy tagget meg var dette et av spørsmålene, og jeg skrev at jeg måtte få komme tilbake til det. Nå er jeg tilbake. Og får svare på den eneste fornuftige måten man kan svare på slikt, med en historie:

Det var en gang en intelligent ung mann. Han var jødisk, og hørte til en yeshiva, en jødisk religiøs skole i en liten landsby i Øst-Europa. Han var stedets stolthet og glede, for han var så fremmelig, så klok og så vis for sin alder at alle følte ærefrykt for ham, og han var allerede utpekt til å bli deres nye, store rabbi når den tiden kom.

Hver dag satt han på lesesalen. Han kom først, og han gikk sist. Han kunne alltid svare, og allerede nå kunne han sette fast læreren i enhver Talmuddiskusjon.
Så var det en vårdag. Solstrålene lyste opp pultene og nakkene på de unge guttene og mennene som hang over bøkene. Med ett ble stillheten brutt av et rop:
«Hvorfor» ljomet det. «Hvorfor?»
Det var den unge mannen som ropte, han løp opp til læreren, nærmest ristet ham og ville ha svar:
Hvordan kunne egentlig Gud skape oss på denne måten? Hvordan kan verden både være ond og god? Hva vil han oss? Hva vil vi han? Hvorfor? Hva er meningen med det hele?

Spørsmålene hans tok ikke slutt. Læreren kom aldri til ordet og det var kanskje like greit for han hadde ikke noen svar, og det visste den unge mannen. Fortvilet løp han ut av rommet, han løp nedover veien og ut av landsbyen. Han løp helt til den neste byen der det bodde en kjent klok rabbiner. Han løp inn i dennes yeshiva, han kastet seg på kne foran rabbineren og ropte ut alle sine spørsmål.

Rabbineren løftet hånden og fikte til ham.

– Din tåpe, sa han. Hva skal du med svar, du som har spørsmålene.

The picture is taken by yoshiko314

Reklamer

3 Responses to “Hva er meningen med livet”

 1. Sexy Sadie Says:

  Det viktige her er å fortsette å stille spørsmål ved ting. Nysgjerrigheten har av en eller årsak som ikke vi vet om sin egen grunn til å bo i oss. 😉

 2. Ulf Ärnström Says:

  Tack för historien! Helt fantastiskt klok berättelse! En av mina grundideer om berättande och lärande är att berättelser väcker «äkta frågor», vilket man kanske inte tar tillvara i skolan så mycket som det vore värt. Det är en orsak till att jag gillar historien, bortsett från själva «livsvisdomen». Att den är judisk gör inte saken mindre intressant, jag har stött på «frågandet» flera gånger i judiska sammanhang.

 3. beatesvei Says:

  Takk Ulf 🙂

  Jeg er veldig glad i den historien, leste den første gang i denne antologien: Because God loves stories: http://www.amazon.com/gp/product/0684811758/002-7100589-3123248?v=glance&n=283155 Det er virkelig en kjempesamling, den beste jeg har av jødiske historier. Den finnes i en norsk versjon hos Benedicte og Hilde i Livet er som et banantre: http://www.ganesa.no/forlag/index.html?=snikk.html Jeg fant ikke igjen den første boka nå, vi driver og flytter på bøker om dagen, og den har forsvunnet. Så den versjonen som står her er vel mest min egen, tror jeg.

  Sexy, ja, man må stille spørsmål til ting.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: