Systemkommentar og assosiasjoner

Victoria la igjen en kommentar hos Skrivende Stunder som jeg ikke kan få ut av hodet. Det får sin helt egne post her:

… salen vi har sittet i i hele dag er full av fagfolk som jobber innen psykiatrien. De blir nedbrutte av å stadig vekk bli møtt med kritikk, i media, av pasienter, av pårørende etc. Selv mener nemlig mange at de gjør en viktig jobb, en god jobb. Men, en dame her sa: Det kommer an på hvordan man ser systemet. Fra hvilken vinkel. For, kan et system som består av fagfolk som gjør så godt de kan, og en rekke brukere som opplever å være så såret og krenket, kan det være et godt system?

Ja, kan det det? Pasient, lege, terapeut, pårørende, alle har sine tanker, sine mål sin opplevelse av en situasjon der man møtes. Og alle er mennesker, alle kommer til kort, og alle er mest av alt opptatt av seg selv. Av å være flink, av å gjøre en god jobb, av ikke å bli utnyttet, av at de andre skal synes en er flink. Også legen og terapeuten. Det gir seg av og til og ofte utslag i at man blir selvopptatt på en slik måte at pasienten spiller annenfiolin, og at man selv blir en betrakter, og snakker om pasienter som om de skulle være vanskelige barn, eller som dyr i bur. «Jeg blir så usikker når de ser sånn på meg.» «De er jo så kloke mange av disse pasientene, ja, det er jo en del vi har å lære av dem.» «De vet jo å utnytte systemet, det gjelder å passe på slik at man ikke blir lurt».

Bak og forrann glassveggen. De der bak. De.

3 kommentarer om “Systemkommentar og assosiasjoner

 1. Ja, det ligger mye rotfestet stolthet i psykiatrien, hos overlegene og fastlegene.

  Og hvem har rett til å definere at et system ikke fungerer? Har noen det?

  En annen på konferansen sa, at modellen vi har per nå har store mangler Samtidig må vi ikke la oss friste av en slags «flat struktur», for det ligger faktisk en viss trygghet i at behandlende lege har ANSVARET, dersom noe skulle gå galt.

  Makten vil ligge plassert hos noen, uansett om vi endrer systemet. Men, makt uten definerte ansvarspersoner er farlig. Noen må ta konsekvensene hvis det skjer noe galt.

  Men, jeg gleder meg til den dagen det blir en allmenn forståelse for at psykiatrien kun er EN del av det psykiske helsevernet.

 2. Ja, å ta fra ansvaret fra noen er å undergrave alt.

  Litt flere assosiasjoner her – jeg husker første gang jeg hadde noe med en psykiatrisk institusjon å gjøre. Vi var et par hundre mennesker som skulle ha sommerjobb, og vi fikk en moralpreken hvor noe av det som ble sagt aldri slapp taket i meg: «Husk at det like gjerne kan være du som kommer til å være pasient her».

  En så enkel setning. Så viktig. Det burde være et mantra for alle som har noe med psykisk helsevern å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s