Folkehelsa på ville vaksineveier?

oktober 17, 2006

– Dårlige produksjonsrutiner, mangelfull oppfølging, ufullstendig informasjon og urapportert vaksineforsøk ser ut til å være regelen heller en unntaket i en tiårsperiode hos folkehelsa.

 

De siste dagene har det kommet frem informasjon som er urovekkende lesning om folkehelsa sitt forhold til vaksiner. Først og fremst når det gjelder den norskproduserte meningokokk B-vaksina som ble gitt til norske skoleelever og menige på slutten av 80-tallet.

For å ta en kort oppsummering: I Norge var det en meningokokk B-epidemi på 80-tallet, det ble utviklet en vaksine, denne ble forsøkt på skoleelever. Disse fikk beskjed om at vaksinene var ufarlig, og om man fikk bivirkninger, så skulle de få erstatning. Så langt så godt.

Problemet var at flere fikk bivirkninger ikke bare små, men også alvorlige, noe som er heller uvanlig for vaksiner, i følge Hanne Nøkleby og Marianne A. Riise Bergsaker i en artikkel i det nyeste Tidskriftet for den norske legeforening.

Det er lett å rette oppmerksomheten mot risikoen ved vaksiner når de sykdommene vi vaksinerer mot blir svært sjeldne. Vaksiner har tidligere ført til utilsiktede skader på grunn av produksjonsfeil og mangelfull kontroll. I dag er kravene til vaksinekontroll så strenge at risikoen for slike hendelser er nær null.

De sier ikke bare at det er sjeldent, de forklarer også grunnen til at det er sjeldent, nemlig at vaksinekontrollen er så streng.

 

 

Hva med vaksinekontrollen på Meningokokk B-vaksinen? I følge Aftenposten så har denne blitt produsert nettopp med dårlig kontroll, og mange feil:

– Vi har funnet ganske mange alvorlige avvik fra lov og forskrift som gjelder innen farmasøytisk produksjon. Også på hva som er god praksis, sier Elisabeth Rokkones, direktør i avdeling for tilsyn ved Statens Legemiddelverk, til TV 2.

Rapporten etter kontrollen er nedslående. Til sammen 36 avvik, som blant annet gjelder ledelse, kvalitetssystemer, opplæring av personell, testing av råvarer, dokumentasjon og egenkontroll, blir nevnt i rapporten.

 

Det er snart 20 år siden meningokokkvaksineforsøket, hvorfor blir det først nå avdekket at mange kan ha fått alvorlige bivirkninger?

Det kan virke som om man systematisk trenerte meldinger om bivirkninger av denne vaksinen. En Dr Saugstad som rapporterte inn 4 tilfeller av bivirkninger i samme klasse fikk bare en beskjed om at det ikke ble funnet grunnlag til å se nærmere på dette. Tilfeller av alvorlige nevrologiske bivirkninger har gått i rettsystemet i årevis. Etter at muligheten for en sammenheng mellom ME og meningokokk B-vaksina var oppe i Puls i vår, så har 175 ME-syke meldt seg, og det skal nå endelig forskes på en sammenheng her. Noen av disse har i lang tid forsøkt å komme folkehelsa i tale uten å lykkes før det ble en stor mediesak av dette.

Allikevel ble det rapportert en god del:

512 bivirkninger ble rapportert under vaksineforsøket. 14 ble vurdert som alvorlige. 5 skolebarn fikk ulike alvorlige nevrologiske sykdommer. I et oppfølgingsforsøk med 53 000 ungdommer ble det meldt 10 alvorlige bivirkninger, hvorav ett tilfelle av alvorlig nevrologisk sykdom.

Skoleelevene som var med på forsøket fikk beskjed om at det var et forsøk de var med på, selv om informasjonen var mangelfull i forhold til hva man faktisk visste allerede da om usikkerheten rundt den:

I 1988 jobbet Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk, med de etiske sidene ved vaksineforsøket. Han hevder at prosjektledelsen visste at flere av forsøkspersonene statistisk sett kunne få alvorlige reaksjoner under forsøket.

– Det ble ikke godt nok informert om muligheten for alvorlige hendelser som kunne oppstå i forbindelse med forsøket. Vi oppfordret prosjektledelsen på et åpent møte om å gjøre dette på en bedre måte, en mer informativ måte, sier Solbakk til Dokument 2.

 

De menige som fikk vaksinen derimot, fikk ikke engang opplyst om at dette var et forsøk, eller ble fortalt at de kunne la vær å ta imot vaksinen:

Helge Haugen (39) var kompanitillitsmann i militæret og fikk vaksinen på Evjemoen i 1988. Han har ikke vært i kontakt med ME-foreningen. Jeg kan ikke huske å ha fått verken skriftlig eller muntlig informasjon om at det var et forsøksprosjekt, sier Haugen.

– Så vidt jeg kan huske ble vi bare stilt opp i en kø før vi fikk nåla i armen.
Han sier fem andre eksrekrutter han har vært i kontakt med heller ikke kan huske å ha fått denne informasjonen.

De skulle ha fått samme brosjyra som ungdomskoleelevene fikk. Der står det:

«Vi regner den nye vaksinen som sikker. Det er usannsynlig at det skal oppstå alvorlige komplikasjoner. Dersom dette likevel skjer har staten bundet seg til å gi full økonomisk erstatning dersom det oppstår en varig skade.»

De sa vaksinen var sikker, det viste seg at de tok feil. Hva da med løftet om full økonomisk erstatning? Så langt er det noen svært få som har fått dette, de har sloss i rettsystemet i mange år for å klare det.

Reklamer

2 Responses to “Folkehelsa på ville vaksineveier?”

  1. Trond Says:

    Fint innlegg, men eu trenger ikke å poste det tre ganger i bloggrevyen for det.

  2. beatesvei Says:

    Jeg poster på ingen måte tre ganger i bloggrevyen. Siden det skjedde en gang tidligere så har jeg lagt nøye merke til hva jeg gjør, jeg poster en gang. Hvorfor det kom tre ganger nå, slik det har gjort en gang tidligere vet jeg ikke. Jeg har sett at det har skjedd andre og.

    Jeg har forsøkt å finne en adresse jeg kan melde fra om det til hos bloggrevyen, uten å lykkes. Om noen har noe slikt så blir jeg glad for å få den. Eventuelt om noen vet hvordan man skal unngå at slike ting skjer. Men som sagt gjør jeg ikke noe annet enn jeg alltid gjør, og av og til så kommer innlegget tre ganger, uten at jeg vet hvorfor.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: