Tvangsgifting, vold og Storberget

oktober 20, 2006

I disse ukene ulmer og raser det rundt temaet innvandring og vold. Forslagene som kommer for å løse dette problemet rammer både kvinnene som er utsatt for vold og hel men i mindre grad de som utfører volden. Da er det en lise å lese det korte intervjuet med Knut Storberget i dagens Ny Tid. En fjerdedel av Norges kvinner blir utsatt for vold eller trusler om vold. Og i stedet for å akke og stønne over forferdelige muslimer så går Storberget til poenget – vold mot kvinner. Alle kvinner. Og i stedet for å kreve regler og fengselsstraffer som kiler godt i ørene, så foreslår Storberget endringer hos politiet og i det juridiske systemet som faktisk kan være en hjelp for kvinnene. Hvorfor er dette viktig for ham? I disse Døving dager så er svaret ganske befriende det og: «Volden mot kvinner blir diskriminert i vårt rettssamfunn, fra etterforskning til dom og soning. Å gjøre noe med dette er min likestillingskamp.» Ukas store bukett med roser går til Storberget.

Noen høydepunkter fra et lite intervju:

– Tenk deg at hver fjerde kvinne etter fylte 15 år opplever vold eller trusler om vold. Men det oppstår ingen folkeaksjon av den grunn. For denne volden skjer ikke i gjenger eller på Aker brygge. Det skjer i det stille. Nå må vi ta den gjengen med mannfolk vi aldri ser og aldri snakker om.

– – –

Storberget har i det siste tatt opp familievolden med landets politimestre. Han mener det også er tid for en kulturendring i politiet.

– Det er den synlige volden som får mest oppmerksomhet. Og slik blir også dette en svært viktig likestillingssak. Volden mot kvinner blir diskriminert i vårt rettssamfunn, fra etterforskning til dom og soning. Å gjøre noe med dette er min likestillingskamp.

– Hva med strengere straffer?

– Joda, Fremskrittspartet vil ha det, og på noen områder er jeg enig. Men hva hjelper strengere straffer når for eksempel bare en liten promille av voldtektsmennene i dette landet blir straffet? Vi må få et system som ivaretar kvinnenes rettssikkerhet på en bedre måte, sier justisministeren …

Rosene er selvfølgelig fra Max Havelaar.

Reklamer

6 Responses to “Tvangsgifting, vold og Storberget”

 1. Sexy Sadie Says:

  Forøyd med ham, ja.

 2. beatesvei Says:

  Ja. Det er rart det ikke har fått større oppmerksomhet.

 3. phalloides Says:

  Bra tema du tar opp. Bra også at justisministeren engasjerer seg i det. Noe kan ganske sikkert gjøres bedre. Problemet er ofte at kvinnene kvier seg for å anmelde. Anmelder hun et voldsforhold uten at en etterforskning klarer å fremskaffe fellende bevis, noe som har skjedd for ofte, sitter hun der med… – et eller annet i poskassa. Men økt fokus og innsats vil hjelpe.

  Ha en god kveld 🙂

 4. Drusilla Says:

  Bra at han tar tak i tema, men dette «en fjerdedel av Norges kvinner blir utsatt for vold eller trusler om vold. » er positivt feil, og bidrar til å skape et overdramatisert bilde av volden mot kvinner. Det riktige er at 1 av 4 *har* opplevd vold eller trusler om vold én eller flere ganger i et fohold. I følge nibr-undersøkelsen (se hjemmesider for sammendrag) hadde et betydelig flertall av disse avsluttet forholdet til partneren som slo. De fleste var yngre, og det var overrepresentasjon av kvinner og menn i den nedereste delen av levekårsstatistikken.

 5. beatesvei Says:

  phalloides, ja det er nettopp noe av dette han har fokus på, virker det som når man leser hele intervjuet.

  Drusilla, det har du rett i. Jeg har også ofte lurt på hva som ligger i «trusler om vold» – hvor alvorlig det må være for å bli puttet i en slik statistikk.

  Det er også stor forskjell på enkelthendelser og på å stadig leve under vold eller en trussel om vold.


 6. […] Er vi i ferd med å la noen vedta denne loven helt uten protester? Jeg har så vidt vært inne på tvangsekteskap i en bisetning her.  Liberalisten  har skrevet et godt innlegg for en tid til bake. Om man skal ha nye lover om visum og opphold, så mener jeg fremdeles veien å gå er å gjøre det lettere å få visum til landet, ikke vanskeligere. Jeg har baren som skal finne seg partnere om noen år, jeg krever at de skal kunne velge fritt, også utenfor Norges grenser. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: