Raus rasteplass

november 13, 2006

Jeg sitter med en bok her som kom i posten fra trykkeriet for noen uker siden. Raus rasteplass. En bok om Lia gård, familierettrettstedet (eller retreat som det heter på norsk) ved Koppang. En gård som ligger oppe i ei li med en fantastisk utsikt til storsjøen både sørover og nordover. En eventyrgård på flere enn en måte.

Første gang vi kom til Lia gård, jeg og mannen min, hadde vi med oss en baby på noen måneder. Vi ble litt misfornøyde, og tenkte som man andre har tenkt, at barn og retrett, det går nok ikke sammen. For erfaringene våre var heltause retretter, og slettes ikke barn. Enda. Så gikk det noen år, og vi fikk mer erfaring med det siste, og etter det har Lia vært en av våre rasteplasser. Ungene våre har fått vokse opp med Lias herligheter, i form av pannekakehytte og kjærlighetstred, kjærlighetsmåltid og stillhet, kaniner og havregrøt. Og noe av det beste av alt: Barnegruppene for ungene, og ensomhetstiden for oss voksne. Der man før har levd med seg selv og sitt, så forandrer livet med barn tilværelsen slik at man lærer å sette pris på det å få noen timer hver eneste dag helt alene, bare med seg selv, og med stillheten.

For på Lia har man klart å romme alt av livet, og samtidig få rom til det som ofte blir borte andre steder, stillheten. De har laget en god rytme på livet, og når vi reiser til Lia får vi del i den, og det kjennes godt. Også for ungene.

Boka jeg har her bærer også preg av Lia-rytmen. Den er en praktbok med store, fantastiske bilder av Håkan Berg. Bilder av det store – Lia sett som en liten del av en åskam langt borte fra åpner boka. Bilder av det små – detaljer du kanskje har gått forbi, som en sommerfugl i ei blomsterpotte, eller lyset fra glassvinduene som farger gulvet bak en stol i gult og blått.

Anne Margrethe Mandt har skrevet boka. Den er delt opp i kapitlene

*RAST
*SMAK
*FOLK
*RYTME
*JORD
*SOMMERFUGL
*HISTORIEN
*ROM
*FORANDRING

Små og store glimt fra Lia sammen med tekster fra hele kirkehistorien og Mandt sine egne betraktninger i en god blanding. Mye er velkjent, annet er nytt og spennende. Og sammen smaker det godt.

 

«Mottakelighet

Dette er en av menneskets kamper, å kjempe med alle verdens gudsbilder. De som er så sanne at vi ikke våger ta dem inn. De som er feilaktige og løgnersk beskriveren en gud som ikke er Gud.

I menneskets begrensing er tanken, kroppen ordene, følelsene og hukommelsen våre veier til Gud. Men det finnes en bønn som fører dypere. Den lever under forståelsen, begrepene og alle modellene. Den finnes på det eneste sted der Gud kan gripes i sin ubegripelighet. Der alt er stille. Der lengslene en er lydløs. er ingen ord kan beskrive det som er, og der Guds eneste navn lyder. Jeg Er Den Jeg Er. – – – «

Reklamer

5 Responses to “Raus rasteplass”

 1. phalloides Says:

  Det høres ut som en lun og vakker bok. Østerdalen er jo slik av vesen, med sine store skoger, blinkende vann og elver som glitrer nedetter dalbunnen. Koppang er årlig besøksmål for bl.a. mange sportsfiskere sommer og høst som vil fange elvenes dronning – harr.

  Ha en fin dag 🙂

 2. hugen Says:

  Igjen, Beate, takk for spennande og ettersøkt informasjon. Vil sikkert prøve å få kjøpt boka. – Ei personleg utfordring, for meg og kanskje andre, er å etablere ein nær retrett/retreat innanfor dagleg rekkevidd i kvardagen. – Innspelet ditt inspirere til begge deler, både det nære her eg er, og lyst til å ta eit opphald på ein Lia gård.

 3. Ane Says:

  Nå fikk jeg akutt hjemlengsel..Og mange gode minner med fine bilder i hodet. Takk!

 4. Beate Says:

  Ja, phalloides, den er lun og vakker! Jeg er glad det kom frem!

  Hugen, jeg tenkte faktisk på deg og Lia. Hva med 10 dagers Ignatsiansk, det hadde vært noe, hva? 🙂

  Ane, så fint å «se deg» her!

 5. Ane Says:

  Er innom og titter her rett som det er jeg. Dette er en god rasteplass. 🙂
  Du har ett godt hode, Beate.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: