Helse i Norge I: Den kravstore pasienten

desember 9, 2006

 En av de største utfordringene i helsenorge i dag er de enorme mulighetene for behandling og de store ressursene. Vi ser dette på alt vi har rundt oss, av ting, boligstandard og jobbmuligheter. Det er et fråtseri, på godt og vondt. Det er også et slags fråtseri i legehjelp. For å klare å se dette må man nesten gå noen år tilbake i tid, her fra noen minner hos lege Odd Johan Frisvold:

«Jeg ble født i 1934 på morfars gård i Sykkylven. Distriktslegen bodde i Ørskog og hadde ansvar for begge kommunene. Han måtte ut i båt, over en bred fjord, hvis han ble tilkalt fra Sykkylven. Da tiden for fødsel nærmet seg, ble det sendt bud på jordmor. Legehjelp ved akutte komplikasjoner kunne man ikke vente på grunn av avstanden. Hjemmefødsel var det vanlige. Det var en fødeavdeling ved sykehuset i Ålesund, uten gynekolog. Transport av syke var tidkrevende, og terskelen for å bli innlagt var høy.

Da mormor ble alvorlig syk, vel 80 år gammel, ble hun behandlet hjemme, der hun døde, trolig av en infeksjon. Hele familien var samlet rundt dødsleiet. Ingen stilte spørsmål ved forløpet. I 1953 fikk far lungebetennelse. Han ble undersøkt og behandlet av bygdas lege. Tilstanden var kritisk og vi ble varslet om at det kunne gå galt. Innleggelse i medisinsk avdeling ved sykehuset i Ålesund var ikke aktuelt, selv hos en ellers frisk 43-åring.

Slektningers død og fars sykdom kom til å sette spor. Distriktslegens autoritet og dyktighet ble ikke betvilt. Heller ikke de mange avgjørelsene som kunne bety liv eller død.

Det som slår meg som den største forandringen er hvordan man godtar at sykdom kan føre til død, og at legen har gjort sitt. Og fordi mulighetene til medisinsk oppfølging og midler til å redde liv var små, så var også forventningene små.»

Jeg har lurt på om det ligger en frihet i det. Friheten til ikke å «sette himmel og jord» i bevegelse for å finne den ene måten å unngå sykdom og død på. Og at man lettere forsoner seg med døden når den inntreffer – det skjedde fordi slik er livet. Og ikke «det hadde ikke behøvd å skjedd – om legedekningen var bedre, om de ikke ga for mye eller for lite oksygen, om de hadde forsøkt en annen medisin, om de hadde sendt ham til utlandet om…»

Vi har fått et umennesklig krav til et liv uten sykdom og død. Til den perfekte, feilfrie behandlingen.

Av og til i diskusjonen rundt islam har jeg sett det har dukket opp en ide om at man i muslimske kulturer er mer fatalistiske, at sykdom og død er Allahs vilje, og at man derfor har en form for resignasjon, en aksept av dette. Jeg vet ikke om dette er rett eller gal eller begge deler, men jeg tror det handler om noe annet også – at det ikke er noe alternativ. Slik som i Norge for bare få tiår tilbake, da vi ikke fråtset i helsetjenester som i dag, og måtte godta at sykdom og død, de hører livet til, og sånn er det. Det er rett og slett ikke så mye å gjøre fra eller til.

Men slik er det ikke hos oss lenger. Og vi har fått den kravstore pasienten, den som mener at alt av lidelse kommer av en systemfeil – for slik skal det ikke være.

 

 

Reklamer

3 Responses to “Helse i Norge I: Den kravstore pasienten”

  1. Genese Says:

    Dette er en svært interessant vinkling. Vi vet at folks forventninger til helsevesenet alltid ligger foran det som kan tilbys, og at helsevesenet er et sluk der man kan putte alt av ressurser inn i uten at behovene noen gang dekkes. Slik blir det i et samfunn der vi forventer «kur» for alt, der vi forventer at et helsevesen skal ordne opp i alle forhold vi ikke liker.

    Og så ender vi opp i en jakt på helse og dødsfrykt som stjeler selve livet fra oss.

  2. Beate Says:

    Ja, det er ikke minst det siste der jeg opplever veldig sterkt – angsten og dødsfrykten rundt det som handler om helse. Og den opplevelsen man har om at blir man syk, eller dødelig syk, så handler det om at man har gjort noe galt. Fordi det hadde vært mulig å unngått.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: