Helse i Norge II: Det kravstore samfunnet

desember 9, 2006

Det kan virke som om man i Norge lever med en ide om at sykdom og død er en slags «systemfeil», og at det skyldes en feil som både kan og bør rettes på, og som man kan anklage noen for å være skyldig i. Dette er ille for oss som mennesker, det gir oss en illusjon av verden som ikke stemmer, og som gjør livet vanskeligere å takle.

Men det er ikke bare på individplan det rammer oss, det ser ut som en slik tanke har blitt institusjonalisert, og gjennomsyrer samfunnet og.

Vi har konstruert et samfunn der man tar utgangspunkt i at folk fungerer optimalt, og gjør man ikke det så er man et avvik som det skal bøtes på.

Det er lagt opp til at alle skal være i full jobb, det er det som gir trygderettigheter og pensjonspoeng, og man tar det for gitt at alle er i stand til å fylle en slik rolle. Er man ikke det, skal det dokumenteres hos lege, og grunnen til at man ikke er i stand til å jobbe kreves det en diagnose på, samt uttalelser om hva som skal til for å fungere optimalt igjen, og hvor lang tid dette skal ta.

Når en slik oppskrift ikke ser ut til å fungere, så rases det mot slepphendte leger og folk som misbruker trygdemulighetene. For det kan ikke være slik at så mange mennesker ikke fungerer optimalt?

Dette mener man uten å forsøke å gi et tall på hvor mange det er sannsynlig skal fungere optimalt til enhver tid. Finnes slike tall? Har det noen gang i historien vært en like stor del av befolkningen som i tillegg til å ta seg av hus og hjem forventes å jobbe fulltid ute? Hva har vi å sammenligne med når vi tar det for gitt at den voksne befolkningen har helse, ressurser og krefter til å fungere optimalt i både jobbsammenheng og i familiesammenheng?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: