Om beste blogger, gruppeterapi og et forsøk på å sanke stemmer

desember 18, 2006

 edit: Denne posten er gammel, grunnen til at den dukket opp i Bloggrevyen i begynnelsen av mars er at pingen min ikke har virket på lenge. Beklager!

 ***************

Det finnes en Tordenblogg. Den skal kåre årets Tordenblogg. Eller årets skrell. Eller rett og slett «hvem har flest bekjente på nett som både vet at det finnes en Tordenkonkuranse og samtidig kan tenke seg å stemme på deg.» Om du vil stemme på meg, kan du gjøre det her:

http://tordenbloggen.sonitus.org/

Jeg skrev i Tordenbloggen at hvis jeg kom til kvartfinalen, så skulle jeg skrive en begrunnelse for å stemme på bloggen min. Så det skal jeg gjøre. Det kommer nesten nederst i denne posten, så om det er for å få den du leser, så kan du hoppe ned til de siste avsnittene. Men selv om Tordenbloggen har blitt månedens happening blant noen bloggere, så er det sikkert mange som ikke aner hva som foregår. Vi må derfor ta en liten inntro til glede for nye lesere:

Det skjedde i de dager at bloggeren Hjorten bestemte seg for å lage en bloggkåring. Den skulle foregå som en cup. Først skulle blogger nomineres. 128 ble nominert. Selv nominerte jeg de som står i bloggrollen min som ingen andre hadde nominert. Jeg tror ikke alle disse egentlig vet at de var nominert, og ble stemt ut eller inn etter hvert, for det tenkte jeg liksom ikke på å si ifra om. Så vidt jeg vet har ingen blitt sure, i alle fall.

Så langt så godt. 128 var nominert, og hver dag i første runde ble det stemt over 8 blogger. 4 gikk videre, 4 gikk ut. Cup, med andre ord. Det snedige som gjorde denne runden til noe virkelig bra var at Hjorten tok seg tid til å si noen ord om de bloggene som skulle til pers. Det var sikkert flere enn meg som fikk mange nye gode bloggbekjentskaper. Selv om jeg gikk litt lei nye blogger på slutten, og vel endte opp med både å like best mange av de som ble stemt ut, og med å stemme på de jeg kjente fra før, etter hvert som jeg ikke lenger husket hode eller hale på de nye jeg tittet på.

Så var det 64 igjen, og cupen gikk videre. Nå ble det blogg mot blogg. Der vant jeg mot Rockette, noe som ikke smakte så godt, for henne liker jeg godt, men jeg gikk videre til runde 3 – der var vi 32 blogger igjen. Igjen en mot en, og jeg vant igjen. Runde 4, 16 blogger kjempet. Jeg vant der og.

Runde 5, det er i dag. Vi er 8 blogger igjen.

Jeg har sagt hva som gjorde 1. runde til noe mer enn bare en kåring. Etter hvert som de forskjellige cuprundene har utviklet seg skjedde noe annet som var verdt å få med seg. Spenningen steg. Noen lurte på om Hjorten hadde tenkt på krisepyskiatri sånn i etterkant av avstemningene. Noen lurte på om Hjorten egentlig hadde satt i gang dette for å psyke ut alle andre bloggere, og så leve videre i bloggeverdenen alene (noe han faktisk svarte ja på). Mange har brukt blogger og kommentarfelt til å si noe om hva en slik kåring gjør med adrenalin og andre kroppslige funksjoner som utrykker spenning og opphisselse.

Og det er her gruppeterapien kommer inn. Kort fortalt så går det ut på å sitte i sirkel, kjenne på følelsene sine og så fortelle om dem. Og så reagerer de andre på det du sier. Med ærlighet. Ærlighet, følelser, og det å ikke holde noe tilbake. Det høres sikkert ut som et mareritt for noen, men det kan være utrolig morsomt. Man kan kanskje si at det er hva en gjør det til.

Jeg har kjent på følelsene som sier «Stem på meg! Lik meg! Si pene ting om meg!», samtidig som jeg har lest at andre har hatt det på samme måten. Dette er gruppeterapi på høyeste plan. Sånn sett har Hjorten vist seg å være stand til å utføre verdens første gruppeterapi on-line, og jeg regner med at han har funnet ut om han skal ta oppfølgingsterapien på samme måte.

Jeg lurer på om det er slik politikere har det før valg også. I runde en tenkte jeg som enkelte andre at det egentlig ville være greiest å ryke ut med en gang, og slippe å tenke mer på hele kåringa. Men ettersom runde etter runde har gått, så stiger adrenalinet mer og mer (og det er slett ikke uproblematisk i denne syke kroppen, adrenalin er fy-fy), og jeg glemmer liksom hva det handler om. Jeg vil bare vinne en gang til, liksom. Bloggen min blir ikke bedre eller dårligere, jeg blir ikke bedre eller dårligere, livet blir ikke bedre eller dårligere ettersom hvordan det går. Det er som å spille Rummy. De første rundene vil man gjerne vinne. Den siste runden derimot, er man vanligvis helt avslappet, det skal så mye til å være den som vinner. Og som oftest ser det ikke ut til å gå den veien. Men så utover i spillet kan det være at det er en reell sjanse, og sommerfuglene flakser med vingene, og man blir så utrolig skuffa i det den som sitter ved siden av legger ned sine kort, og slår deg på målstreken. Eller man blir så utrolig lykkelig når han ikke gjør det, men tvert imot legger fra seg det ene kortet som du trenger til å være den som går av med seieren. Barnslig glede. Noen syntes jeg var best. Noen likte meg. Jeg trakk det siste kortet først.

Og nå kommer begrunnelsene for å stemme på meg.

Jeg har kanskje ikke Norges beste blogg, men det er ikke det som gjelder. Det gjelder å sanke flest stemmer. Det er egentlig det denne kåringen går ut på. Kanskje kan jeg sanke din fordi:

– Du har en worpress.com blogg, og det har jeg og, og det er ingen andre som har det i åttendelsfinalen.

– Du er fra Hedemarken, det er jeg og, og jeg tror ikke det er flere av oss.

– Du kjenner meg, og/eller leser bloggen min, og du kjenner ikke den bloggen jeg kjemper mot. (Svært god grunn, gå hit og stem med det samme.)

– Du er mammaen min. Da synes jeg du også skal løpe rundt til de andre på jobben og be dem stemme. Om de ikke får lov, fordi du har stemt og de har samme IP, så lær dem hvordan de kan stemme i kommentatorfeltet.

– Du er gammel OD-er. Det er jeg og. Ingen av de andre er, tror jeg. Løp og stem!

– Du er et forummenneske. Du er faktisk på samme forum som meg. Her er det snakk om forumverdenens markering i blogguniverset! Stem både hjemmefra og fra jobb!

Om du synes slike fakta er totalt irrelevante, og du eventuelt ikke er mamma’n min, og du heller lurer på om bloggen min er noe bra, så er det jo litt vanskelig, for hva i all verden er en god blogg?

Mange skriver at en refsende penn som er samfunnsorientert og kritisk er kjennetegnet på en god blogg. Jeg er redd kritikken min ofte forsvinner i en humor som som oftest blir misforstått, men det finnes både samfunskritikk og mild(?) refsing her om man trykker seg inn på samfunnsinleggene mine. Noen av dem er jeg ganske fornøyd med selv, og jeg har av og til lurt på hvorfor akkurat disse innleggene ofte får få kommentarer.

Om det er slik at blogger skal grave frem saker som så blir store media, så har jeg i alle fall ett innlegg kunne (og burde!) blitt en stor sak andre steder enn her i bloggen.

Noen vil ha blogger som forteller om bloggerens møte med livets tyngre sider. Også kalt sosialporno. Jo da, jeg har litt av det og.

Da jeg startet bloggen hadde jeg tenkt å skrive en del om forumliv. Det ble ikke så mye, men det ble noe. I stedet tok bloggen en litt annen vending enn jeg hadde regnet med. Det er vel to temaer som utpeker seg mer enn andre, selv om det også finnes andre bitemaer. Det ene er blogging om ME, og det andre er formidling av muntlig tradert stoff.

For å ta ME-delen først. Det er lett å le av Sør-Afrikas holdning til AIDS. Le eller gråte eller begge deler. Veldig forenklet så er det som følger: I Sør-Afrika mener man at AIDS er noe tull, en innbilt sykdom som man unngår om man spiser frukt og grønt. ME er en sykdom som har lidt og lider samme skjebnen her i det «opplyste» Norge. I England er det nå 250 000 mennesker med ME. Det er fem ganger flere med ME enn med HIV/AIDS i England. På 80-tallet var man redd for en Europeisk aidstragedie. Det kan se ut som denne tragedien nå har rammet oss – ikke med AIDS, men med ME. Og selv om aviser nå utover høsten er i ferd med å sette katastrofealarm så er helsenorge helt handlingslammet – de aller fleste snakker fremdeles om frukt- og grøntkuren. (I ME sitt tilfelle heter det: Glem at du har det vondt og tren, så blir alt bra.) De legene som forsøker å si ifra blir fremdeles latterliggjort av kollegaer. Sammen med pasientene. Om du vil vite mer, så les innleggene mine om ME. De er et tappert forsøk på folkeopplysning.

Det andre store temaet i bloggen er muntlig tradert stoff. Si gjerne «hæ» til det ordet, det er et konstruert ord som ikke sier folk stort om de ikke har studert folkeloristikk eller fortelling. Men i mangel av et annet ord, så bruker jeg det her og. Muntlig tradert stoff er den delen av kulturarven vår som blir overlevert muntlig. Det er ballader, sanger, viser, gåter, vitser, vandrehistorier og andre historier hvor man ikke kjenner forfatteren. Alt som har kommet «rekende på ei fjøl». Denne bloggen har i løpet av levetiden sin fått en ganske god samling av slikt stoff. Derunder kommer Hodjahistoriene, men også ukas gåte og ukas vits. Vitsene er ofte de jeg samlet opp den gang vi ikke hadde you tube, psp, og det var ren tekst det som havnet i innboksen. Mange av dem kommer i sin opprinnelige engelske form. Men det som ellers finnes av historier her på bloggen er stort sett ting jeg har gjenfortalt, og mange av dem finnes ikke skriftlig på norsk i noen versjon fra før. Et nybrottsarbeid her, med andre ord.

En annen ting som det ikke er så lett å se ut i fra et kort besøk eller to, er at det ligger en god del arbeid bak bildebruken her i bloggen. Jeg tror man skal kunne sitte og lese på bloggen og få noen aha-opplevelser om man studerer tekst og bilde sammen. Jeg tror også mye av det som er på denne bloggen tåler å bli tittet på flere ganger, og ikke minst at det er få ting som går ut på dato. Sånn sett er det en blogg man ikke behøver å titte innom ofte, og som man gjerne kan sitt og bla i, gjerne på et tema som fenger.

Og det jeg håper med denne Tordenbloggrunden, er at enda flere gjør nettopp det, og gjerne legger igjen en kommentar eller to på gamle ting som gjerne kan taes opp igjen.

God lesning!

Reklamer

16 Responses to “Om beste blogger, gruppeterapi og et forsøk på å sanke stemmer”


 1. Jeg er her bare for å sjekke ut min erkefiende, og vet du hva, jeg er også gammel OD-er 😉

 2. Beate Says:

  Der kan du se!

  Hm. Det veier vel ikke opp at jeg har jobbet i bar?

 3. Victoria Says:

  Hei 🙂 Nå har i alle fall jeg stemt på deg !

 4. Marion Says:

  Haha! Eneste hedmarking i kvartfinalen var et genialt argument. Den falt jeg for 🙂

 5. stjernesøkeren Says:

  Ja, samme her som Marion sier – hedmarkinger må holde sammen. Stemme fra jobben jah… *notere seg for morgendagen*

 6. Johs Kleppe Says:

  Hedemarkinger er rare 😉

 7. Neppe Says:

  Ikväll har du fått många finländska röster 😉

 8. Merethe Says:

  Hvor kan man stemme?

  :leter etter en lettvindt løsning:

 9. Beate Says:

  Takk alle 🙂

  Merethe, her er siden:

  http://tordenbloggen.sonitus.org

 10. Gunn K Says:

  Gratulerer med plass i semifinalen!

  Skal prøve å huske deg i morgen
  – det er da den er?

  Heia Hedmark 🙂

 11. Beate Says:

  Ja, det er i dag. Jeg rotet litt, jeg trodde det skulle være i går.

 12. olava Says:

  Har stemt jeg også! Og sendt oppfordring litt videre også 🙂 Heia deg!

 13. Iskwew Says:

  Makan! At du skulle tape med en stemme, det var teit. Jeg skulle gjerne sett deg i finalen, selv om det faktum at du ikke er det, gjorde at jeg fikk et dilemma mindre 🙂

 14. Beate Says:

  Takk for stemmer alle sammen! Det var en verdig avslutning, synes jeg, med tap 130 mot 131!

  Og nå er det jul!

  DP – God jul til deg og, håper det står bra både med store og bitte små?


 15. […] er en av de få som ikke passer seg helt å lese mer enn akkurat den dagen den ble poste. Nemlig den posten der jeg ber pent om å få stemmer til Tordenbloggen som gikk av stabelen før […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: