Jan Blake, mann- og kvinnehistorier og om å høre en forteller

Det er stor forskjell på å være på en konsert, eller bare det å være i et rom hvor noen sitter og spiller og det å høre på en CD. På samme måte er det stor forskjell på å lese en historie, eller også få den opplest og det å få den fortalt. Der det å høre på en CD er fint, til tider magisk, så er det å være i samme rom som store musikere noe som er ganske overveldende i sammenligning.

Så også med fortellere.

Jan Blake har vært i Norge igjen, både som kursholder og med egen forestilling. I den forbindelse har Vårt Land et intervju med henne, og de har også tatt henne opp på en liten video. Ikke hvilken som helst video, men en av de absolutte yndlingshistoriene mine, Leopardkvinnen. Det er mange år siden jeg hørte henne fortelle denne første gangen, og siden har den vært der som en av de historiene om forholdet mellom men og kvinner på som jeg setter stor pris på, sammen med to andre som står her i bloggen – Hvordan kvinnen fikk nøklene til kjøkken og soverom og Unnskyldninger for å slå din kone.  

På samme måte som det finnes mindre gode, gode og helt eksepsjonelt gode musikere finnes det mindre gode, gode og eksepsjonelt gode fortellere. Jan er i den siste kategorien. Hun er en av de fineste fortellerne i den vestlige verden, og en forestilling med henne er vel verdt å få med seg om man har anledning til det. En liten videosnutt kan ikke på noen måte yte henne rettferdighet, men det er allikevel en smakebit langt bedre enn å lese en historie på trykk.  

 

Her er den.

 

 

 

5 kommentarer om “Jan Blake, mann- og kvinnehistorier og om å høre en forteller

  1. Jeg har faktisk mistet litt interesse for fortellere, men kanskje er det fordi jeg har opplevd noen som ikke er gode. Må kanskje sjekke denne, og muligens revurdere.

  2. Det er jo like stor forskjell på fortellere som på musikere. Både når det gjelder stil, reportoar, dyktighet osv. Ikke minst så er det en smakssak hva man liker. Men jeg tror det er like sjelden å ikke like en god forteller om man finner «den rette» som det er å ikke like musikk. Og det er absolutt verdt å lete til man finner ut av hva man liker.

    Om du trykker på den første linken der det står Jan Blake, så kommer du til en liste over anbefalte fortellere i England, og du kan også trykke deg videre til anbefalte fortellere i «resten av verden». Jeg vet ikke om noen slik liste for bare Norge, og det er jo litt touchy å sette sammen noe slikt. 😉 De siste årene har jeg fått med meg fint lite av nye fortellere også, så jeg har mistet oversikten over hva som rører seg. Men det finnes aboslutt veldig gode norske fortellere og. Man må jo bare finne de rette.

  3. Berättar hon hela historien, eller inte? Jag hade väldigt dålig kontakt, och kom inte ens till slut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s