Hvem har størst sjanse for å bli utsatt for voldtekt?

mars 7, 2007

For noen uker siden var mange provosert av Haugsgjerd uttalelser om voldtekt – og hva kvinner burde gjøre. Og mange poengterte at måten hun skrev på var med på å gi kvinnene skylden for volden de ble utsatt for.

 

Jeg var en av dem.

 

Willy Pedersen har i en kronikk i Aftenposten kommer i dag, Voldtekt rammer ikke blindt, med gode råd til jenter for å unngå voldtekt. Han sikter også til Haugsjerddebatten med å si:

 

Samtidig hardner debatten til: På den ene siden enkelte – anført av Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aften – som mener at unge jenter trenger råd og tips om hvordan de skal forsvare seg.

På den andre siden adskillig flere, som dels synes å mene at offentlige råd av dette slaget er unødvendige («dette vet vi allerede»), dels at «det kan bidra til troen på at kvinner er medansvarlige i voldtekt».

 

Men Pedersen sine råd, til forskjell fra Haugsgjerd sine virker ikke stigmatiserende. For der Haugsgjerd skriver om det helt opplagte, og med så store penselsstrøk og så unyansert at det bare blir tomme ord, så vet Pedersen hva han snakker om, og den informasjonen han gir, og måten den blir gitt på er ting det er godt å lese og ta inn over seg.

 

Pedersens fokus er ikke de få (i voldtektssammeneheng) overfallsvoldtektene som det er svært vanskelig å beskytte seg mot, på samme måte som all blind vold der noen har planlagt et overfall på en utenforstående. Hans fokus er blant annet den store mengden av voldtekter som kalles vennevoldtekter. 10% av alle jenter i det utvalget Pedersen har sett på har opplevd voldtekt og de fleste er av denne typen. Her er det ikke snakk om blind vold – her ser man mønstre i hvem som blir rammet som er såpass tydelige at man kan og bør snakke om det.

Reklamer

6 Responses to “Hvem har størst sjanse for å bli utsatt for voldtekt?”

 1. Goodwill Says:

  Denne typen voldtekter er dessuten kanskje det mest krevende å få gjort noe med, siden det handler om å endre på holdninger.

  Generell holdningsendring er en tung skute å vende.

 2. Beate Says:

  Tvert imot – å skulle jobbe mot noe som rammer blindt, det er jo ikke så lett. Om tre mennesker bestemmer seg for å angripe noen uten grunn, hvordan kan man forebygge det?

  Pedersen jobber nettopp med praktiske råd til de jentene som er i faresonen – sårbare – som han kaller det. Og de jobber også mot gutta, og mener å se at holdningene er i forandring, og også at det er mulig å gjøre mye mer.

  For noen år siden var det også et prosjekt i Oslo hvor man jobbet med jenter, og deres evner til å sette grenser – det var også et prosjekt som fikk svært gode følger.

 3. Lothiane Says:

  Jeg synes det var en god artikkel – viktig tema å ta opp. For det skjer jo mange flere voldtekter enn disse overfallsvoldtektene som blir slått så stort opp. Det er bare at overgrep begått i fylla, av venner/bekjente, ofte ikke blir tatt like alvorlig. Men for dem det gjelder er det alvor…

 4. Beate Says:

  Ja, det er alvor.

 5. olec Says:

  voldtekt er ALDRI, ALDRI, ALDRI ALDRI kvinnens skyld.

  Jeg blir så sjukt dårlig av å lese halvdårlige, halvtenkte tanker som » kvinner må ikke kle seg så utfordrene» HALLO!!!

  Som MANN!!! nekter jeg plent å bli klassifisert som en viljeløs kjønnsidiot som hverken har kontroll over drifter og begjær.

  Dette handler ikke om hverken drifter eller begjær, og strengt tatt aldri om sex. Dette handler KUN om vold, og vi burde sannelig min hatt bura folka inne for en skikkelig stund, og ikke bare en ferie tur.

  (

 6. Beate Says:

  olec, det er godt å høre menn si slike ting. Selv om det kanskje for mange er en selvfølge tror jeg det er tiden for å si det høyt, og ofte. Om igjen, og om igjen og om igjen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: