Langfredag

Jeg skrev om Peter. Om at han nok har rett når han sier at han ikke kjenner «denne Jesus fra Nasaret». I Getsemane, da soldatene kommer for å ta Jesus tror han og de andre at de skal kjempe med våpen. Og Jesus sier nei. Han underkaster seg. Han går. Og ingen forsto hvorfor. Den de trodde de kjente, og visste hvordan skulle handle gjorde det stikk motsatte av det de trodde han ville gjøre.

Så hvem er denne Jesus? Han er ikke det Peter har trodd han var, han er noe annet. Hvem?

Dette begynte jeg å tenkte på påsken for tre år siden. Det gikk et snaut år. På seinvinteren begynte jeg å gruble på hvordan jeg så andre mennesker. Når jeg møter nye mennesker, så har jeg ganske tidlig dannet meg et bilde av dem. Og det bildet er ganske likt fra person til person. Så hva ser jeg egentlig? Utover mine egne forventninger og tanker om et mennesket?

Påsken kom på nytt. På vei inn i kirken på langfredag så jeg som vanlig opp til alteret for å hilse det som et symbol på Kristus. Og da skjedde det. Jeg sto der, og så et tomt alter. Lysene var borte slik de er på langfredag. Duken. Blomstene. Det som lå igjen var en tornekrone og fem røde roser. Og jeg tenkte «han er ikke der, han er død.» Da var det som om en stein løsner fra hjertet, den falt ned med et dump mellom tærne mine, uten å slå meg, og uten å lage større lyd. I det samme trakk jeg pusten – det føles lettere enn på lenge.

Jeg gikk til plassen min. Satte meg. Gud hadde vært en byrde for meg. Igjen.

På det gamle forumet Lysfontenen diskuterte vi flere ganger gudsbilder. Om hvordan de forandrer seg. Hvordan de er påvirket av våre tanker, og ikke minst våre minner og opplevelser av omsorgspersoner opp igjennom, hva andre har sagt, og hva vi har lest om kristendom og om guder. I mitt eget liv har flere ganger forsøkt å ta et oppgjør med mitt gudsbilde – fordi gudserfaringer har kommet som har satt det på hodet. Og for hver erfaring jeg har gjort, har min gud blitt større og jeg har blitt gladere og friere, jeg har fått puste lettere. En gud som setter fri, sier Bibelen. Det er også min erfaring. Men ikke alltid min tro, ikke alltid det bildet jeg ender opp med. For jeg blir innhentet av mitt syn på meg selv, på livet, på verden. Som aldri kan nå opp til den grenseløse kjærlighet, håpet og friheten som finnes i det gudsriket jeg tror på.

Og nå satt jeg. Igjen, igjen hadde jeg gjort min gud liten. Igjen har jeg laget meg et gudsbilde som trykket meg ned i stedet for å sette meg fri. Og jeg tenkte at vel, Maria fikk oppleve oppstandelsen, og å bli møtt med et «Maria». Fullstendig uventet, fullstendig grensesprengende, og helt sikkert sjelsettende. Peter fikk svar på alt han lurte på, og han fikk se Jesus som han var, ikke som Peter hadde trodd han var. Og Tomas, han fikk ta på sårene, og fikk det møtet han trengte. Og jeg, jeg kunne lene meg tilbake på stolen og vite at jeg har god tid. På nytt får jeg møte dette utenfor meg selv. Ikke mine lengsler og tanker om «noe». Men den virkelige som kommer og alltid snur det jeg tror og føler og tenker på hodet. Jeg har god tid. Tidligere i livet har jeg vart så i angst for at han ikke skulle komme på nytt. Jeg har vært så redd, jeg har vært så sliten av meg selv og av livet at det eneste jeg kunne kjenne på var fortvilelsen over at det ikke allerede hadde skjedd. Men slik var det ikke lenger. Jeg har opplevd mange langfredager, og mange oppstandelser. Jeg vet det kommer, og tidspunktet er ikke så farlig lenger. Det skjer uansett i rette tid.

Reklame

101 kommentarer om “Langfredag

 1. Var fint skrevet…

  Bare en ting jeg stoppet litt med. Peter sa jo at han ikke kjente Jesus. Men det sa han vel ikke fordi han var forvirret om hvem Jesus var, men fordi han ikke ville bli identifisert med Jesus.
  At han redd rett og slett.. Det er ihvertfall slik jeg har forstått det.

  Hva tenker du?

 2. Dette fører langt, Beate! Du får meg til å tenkje at vi så ofte ønskjer å oppfatte ein person på ein bestemt måte, «forvente», – men vil det seie at vi har forstått kven denne personen er?

  Og, god påske til deg!

  Enok

 3. Kjære Beate, takk for påske-tekster! Takk for at du la ut forklaringen på påske-eggene:) Og takk for lånet av ungene dine på sykkeltur i dag. Jeg skulle ønske du kunne vært med – eller sett dem på video der de løp rundt i skauen og leita etter elgbæsj (jeg hadde utlovet en beønning! Men ingen fant noe elgbæsj i dag, så vi delte belønningen søsterlig).

  God bedring, jeg tenker på deg og krysser fingrene for deg.

  Marte

 4. Veldig fint å se at det er så mange som bryr seg. Beate er veldig dårlig. Vi håper det beste.
  Marte

 5. Her sitter man som ordrik blogger uten å kunne si et eneste ord til trøst eller støtte som ikke blir plumpt, feil eller floskel.

  Men jeg håper virkelig at du kommer tilbake til oss snart. Det du skriver er så veldig bra.

  Stor klem

 6. Det var tilfeldig at jeg snublet innom her idag, og jeg skjønner det er lenge siden sist. Det gjør meg vondt å lese at du er så dårlig, kjære Beate. Akkurat som frydefull har jeg problemer med å finne ord som dekker. *sender varme tanker og klemmer*

 7. Avil: trenger du hjelp med prosjektet må du bare si i fra.

  *store klemmer til Beate*

 8. Tiden kommer.
  Og en dag er du tilbake.
  Det gleder vi oss til, og det er ikke viktig når det skjer men at det skjer.

 9. hei, hvordan går det? ser at du er syk – ikke bra 😦 tenker mye på deg og gleder meg til du får sjansem til å skrive igjen

 10. Jeg tenker også på deg. Mye. Håper det blir bedre om ikke lenge, blir helt tom for ord når jeg tenker på hvordan du har det, men ville sende et lite pip for det…
  *klemmer forsiktig*

 11. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg skulle bare så inderlig ønske at jeg kunne trylle og poffe deg frisk igjen. Nå.

  Fineste Beate.

  *klem*

 12. Eg tek meg i å tenke at du blir betre, men ikkje brukar kreftene på nett. At du har vindauga ope og slepp inn duften av ny sommar. At du har ein bukett blomar ein unge har plukka til deg på rommet.
  *ønske hardt*

 13. Sender alle gode tanker krefter og ønsker.
  Savner ikke for du er alltid her. Og jeg er takknemlig for det.

 14. Jeg måtte bare innom for å sjekke…

  Jeg håper som Avil at du har litt krefter nå, men at du bruker det på andre ting enn nett. *klem*

 15. Beate, kjære Beate, som vi savner deg alle sammen. Bedring for deg er mitt sommerønske. Klem

 16. Kjære Beate!
  tenker på deg veldig ofte. vet at du er i alles tanker.
  Vi holder håpet oppe for deg, på dager som du ikke ser håpet selv. God bedring kjære beate!!

 17. Dette var gode nyheter Gurney. Jeg la spesiellt merke til:

  «I prosjektet Erlend Hareide har vært med på i Oslo, har 25 av 27 fått en markert bedring i sykdomsbildet på bare syv uker.»

  Men Lege dr.med. Vegard Bruun Wyller ved Barneklinikken på Rikshospitalet sier:
  http://www.fvn.no/nyheter/mandal/article494496.ece
  » Dessuten skal en anbefalt behandling henge sammen med en kjent teori om sykdommen, som er forenlig med det vi ellers vet om kroppen, legger han til.

  Wyller avviser kategorisk at Pearsall har løst ME-koden.

  – Det er det ingen som har. Dersom Pearsall har så gode resultater som du forteller, bør han dokumentere og publisere disse for det vitenskapelige miljøet, mener Wyller.»

  Men for meg ser det da ut til at Australenseren både har dekning i fohold til metode og resultat.

  Dette gir jo håp….
  Nå håper jeg bare at metoden tilgjengelig gjøres for andre. Det ser jo ut til at en fysioterapaut eller nær sagt hvem som helst vil kunne praktisere dette bare man vet hvordan det skal gjøres.

  Jeg håper ikke legen holder på dette men slipper opplysningene ut.

  Og jeg håper av hele mitt hjerte at Beate ser og forstår at tiden arbeider med henne og ikke mot henne.
  Løsningene og mulighetene kommer…

 18. Eg blir så glad og håpefull, og når eg ser at det kjem treff herifrå til blåggen min…du berre MÅ bli bra, Beate!

 19. Oj.

  jeg har kikket innom her i ny og ne, i påvente av nye skriverier. Har tenkt at du ikke har orket, men først i dag leste jeg kommentarene her. Og jeg hadde mer rett enn jeg skulle ønske jeg hadde.

  Ellers kan jeg nevne at jeg har en liten pjokk her på hele 9 kg som skrattler når han blir blåst på magen, roper når grøtskjeen ikke kommer rask nok og elsker å leke med vaskeklut. Det går mao fremover her i huset, etter en lang vinter!

  God bedring til deg ønskes inderlig fra meg! Håper du også har fremgang.

 20. Så ble det sensommer.
  Og høsten og vinteren skal komme.

  Etter der kommer det en ny vår og en ny sommer.
  Og i tiden finnes det alltid håp.
  Alltid muligheter.

 21. Ein vinn ingenting på å miste håpet.
  Men ein kjem gjennom onde dagar utan håp også. Dei har det med å berre passere og passere og ein dag, ein dag er dei forbi.

 22. Jeg tenker og håper og sender varme tanker din vei, kjære pip. Jeg fortsetter med det helt til alt er mye bedre.

 23. Jeg vet at jeg ikke kan gjøre noe for deg pip, men jeg tenker på deg, og jeg gir ikke opp håpet.

 24. Eg innbiller meg at håp hjelper. I dag skreiv eg ein post om religion, og tenkte at du hadde hatt ditt å seie der. Eg saknar deg.

 25. Nå tror jeg nesten du har flere kommentarer på posten din enn allikin fikk da hun tok pause. 🙂 Skulle bare ønske det var i en hyggeligere anledning *klem*

 26. Hva tenker du på nå, Beate? Det lurer jeg på. Savner deg! Må smertene være svake og angsten liten!

 27. Om du les i blant, Beate, så er her bittelitt oppdatering:
  Eg gjekk på ein smell sjølv, alt gjekk som sirup på jobb, skuldrene steig og energien forsvann. Så eg sa opp jobben, blei sjukemeld, og no er eg arbeidsfri. Det er det smartaste eg har gjort, trur eg. Eg er framleis litt trøytt og treig, men humøret er betre og eg søv ikkje lenger bort dagane.
  Eg hadde nok ikkje tatt meg sjølv like alvorleg om eg ikkje hadde kjent deg, Ana og alle andre som har fortalt om seg sjølv på nett.

  Det er noko med å skjøne at ein skal stole på kroppen og ikkje arbeidsmoralen alltid.
  Og når ein får vondt overalt og berre vil grine av trøtthet etter ein halvtimes gåtur, så er det ikkje slik at «litt trim og frisk luft» hjelper på alt.

  Takk til de som deler kunnskap og livserfaring.
  Tusen, tusen takk.

 28. Du har vært borte mange måneder nå, og det merkes at noen jeg «alltid» har lest, ikke er her. Men jeg tenker ikke så mye på mine behov for å lese deg, jeg tenker mer på deg og ditt savn, for jeg kan ikke forstå annet enn at du må savne livet sånn som du trenger at det skal være. Jeg har lest deg så lenge at jeg vet at du trenger å ta inn livet og verden, og du trenger å gi/formidle ut. Som syk kan du ingen av delene, og det er fryktelig trist å tenke på, for jeg vet hvor viktig det er for deg.

  Du kommer tilbake, men frem til da … varme tanker fra meg.

  :s:

 29. Ble ordløs nå. Ikke vært i bloggerbyen på et halvt år, og så dette…

  Beate, alle ordene dine og det de formidler, det er så usedvanlig fint, tenksomt, varmt og stillferdig. Du er virkelig for meg et forbilde gjennom det du skriver og den du er.

  Håper inderlig, inderlig, inderlig at du har det bra, at dette skal gå bra.

 30. Kjære Beate!
  Jeg opplever at meningen med livet er sansning og forståelse. Når det gjelder forståelse har du lært meg ting, gjennom din troverdighet. Og du har delt av deg selv på en generøs måte. Du har bidratt til å lære meg ydmykhet og forståelse gjennom det du skriver og er, fordi du er deg.

  Det er ikke vanskelig for meg å være uenig med deg.
  Men det er helt umulig for meg å ikke tro på deg.

  Og når du nå er borte en tid, så vil jeg lyve om jeg ikke sier at du ikke er savnet ut fra helt egoistiske behov hos meg.

  Jeg savner deg.
  Men mest av alt så føler jeg en inderlig og dyp sorg i at du, som er så sanselig, skal bli allergisk mot sansning.

  Du av alle….
  At du finnes gjør verden til noe mer. Menneskene til noe mer. Og at du er syk på denne måten gjør det hele til noe absurd, meningsløst og uforståelig.

  Men du vil sikkert ile til med en mening i dette kjenner jeg deg rett. Kanskje du har det greit. Kanskje du har håp. Kanskje du har en opplevelse av dette som gir deg et svar. En mening…

  Jeg vet ikke.
  Men jeg venter håper, og gleder meg både over fortiden nutiden og den fremtiden som involverer deg.

 31. Ehh nytt innlegg altså.. 😉
  Men jeg husker ikke om jeg drømte hva som sto i det.
  Irriterende.

  Hvem er Esquil? En forfatter?

 32. Her har jeg laget er en liten historie til Beate som jeg tror hun liker.

  Mann som undrer til mann med Bibel.
  «Eksisterer Gud?»

  Mann med bibel:
  «Javisst eksisterer Gud.»

  Underer:
  «Er du helt sikker»

  Mann med Bibel:
  «Ja jeg er helt sikker»
  Undrer:
  «Hvorfor tror du ikke på Gud»?

  Mann med Bibel.
  «Hva mener du?»

  Undrer.
  «Hvis du vet, så er det vel ingen tro men viten?

 33. Tenker på deg i dag også, Beate.

  Siden sist har begge ungene fått barnehageplass, og jeg har det mye bedre enn den gang. Håper du kommer deg snart også, selv om du har en lengre vei å gå enn jeg.

  Høsten er kommet til byen, bladene faller, og folk har tatt frem skjerf og jakker. Lusa herjer i skoler og barnehager, heldigvis har ikke vi fått besøk.

  Ellers strikker jeg litt småplagg. Si fra om du trenger nye pulsvarmere.

  Forsiktig klem.

 34. Jeg vet ikke om du ser månen Beate.
  Men jeg er helt sikker på at du kjenner at den er der. 🙂

 35. Hei Beate.

  Jeg håper det sakte, men sikkert går rette veien. Jeg tenker på deg rett som det er. Også ville jeg fortelle at jeg begynte å blogge selv i vår. Mye takket være deg.

  Klem Allie/Tjukksokk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s