Om McCain vinner…

Før forrige presidentvalg i USA var det en eller annen kommentator som sa noe om at problemet med demokratiske presidenter i USA er at de fører krig på en mer spiselig måte enn de republikanske. Han mente at vi utenrikspolitisk ikke så stor forskjell på den ene eller den andre siden – det heter seg at demokratiske presidenter står vel for flere krigshissigheter enn de republikanske de siste 100 årene. (Nå er jeg personlig litt usikker på om man da tar med alle de tingene USA har rotet med i Latin-Amerika i det regnestykket?) Tall på dette må gjerne andre hoste opp, jeg vil svært gjerne se det.

Poenget var at både republikanske og demokratiske presidenter vil at USA skal være en statsmakt som kan ta seg til rette. Clinton gjorde det – men det er stort sett glemt og borte fordi han gjorde det på en måte andre kunne tolerere.

Og nettopp dette, sa kommentatoren var grunnen til at det kanskje var best for verden å ha Bush ved roret uansett – for resten av verden ville ikke like lett bli med. Slik vi ble med i Jugoslavia, for lenge, lenge siden i forrige årtusen.

Disse tankene sitter jeg med i dag – og har gjort det i noen uker nå. McCain vil bli i Irak. Obama vil ut av Irak for å… sette inn styrker i Afghanistan i stedet. Nå er jo det også god(?) norsk politikk, og Europeisk politikk. Men er det god fredspolitikk? Er det bra for verden?

McCain har vært helt klar på at man ikke skal bombe i andres land uten dette landets viten og vilje. Obama derimot, sier at de kan ta seg til rette som de vil, om de mener det er rett. Det høres i8kke spesielt bra ut, gjør det vel? Nå er det ikke sånn at jeg tror at McCain ikke nødvendigvis kommer til å bombe i andre land uten deres samtykke – en liten kommentar fra ham om at man ikke bør snakke om slikt, men la det være hemmelig, og det styrker jo en slik tanke. Sånn sett er det jo bedre å være ærlig enn uærlig, kanskje? Veldig sympatisk eller bra, er det nå allikevel ikke. Statsledere som mener de kan bombe andres land etter eget forgodtfinnende har jeg aldri hatt særlige sansen for, enten det skjer i det skjulte eller åpenlyse.

Hva er konklusjonen?

Jeg kommer ikke til å sørge stort uansett hvem som vinner. Verden overlevde 8 år med Bush, vi vil overleve 4 år med McCain.

Vinner McCain kommer jeg kanskje til å legge til en ekstra setning i morgenbønnen min: «Kjære Gud, la ham være sunn og frisk i fire år, la for all del ikke Palin overta».
Og blir det Obama regner jeg med at det kan bli behov for å slå seg ned foran USA sin ambassade igjen, kanskje sammen med Virrvarr?

En kommentar om “Om McCain vinner…

  1. Tilbaketråkk: Yes we can

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s