The Daily Show – hva er medias ansvar i finanskrisa?

mars 19, 2009

Det hele begynte som en ganske uskyldig kommentar og lite innslag av komikeren og ikke minst satirikeren Jon Stewart i The Daily Show.  En reporter fra NBC – USAs store finanskanal kom med en stygg kommentar om at småsparere som hadde tapt pengene sine på finanskrisa i USA var tapere og dumme (losers), de burde skjønt hva som var i gjære, og ikke lånt penger.

Jim Stewart tok da NBC fatt den 4. mars og viste til at de – som den finansrådgiveren de presenterer seg for, hadde gitt nettopp de rådene som folk hadde tapt på. Og det bare noen få dager før voldsomme fall på børsen.

Det var ikke stor respons fra NBC på dette programmet – det var bare en programleder som skrev en kronikk om at han mente dette var helt feilrettet kritikk, og at det baserte seg på en vandrehistorie om at han hadde anbefalt å kjøpe aksjer i Bear Stearns like før de falt, men det hadde han ikke.

Dermed satte Jon Stewart i gang og tok for seg hva Cramer faktisk har sagt – og Cramer kom ikke godt ut av den gjennomgangen den 9. mars.

Neste trekk ut var Cramer med hele NBC i ryggen – han ble intervjuet i en rekke programmer neste dag – og kritikken mot Stewart var ikke nådig.

Stewart svarte 10. mars – ikke minst med et utrolig festlig besøk hos Dora.

12 mars møttes Cramer og Stewart i studio – og dette møtet er det beste jeg noensinne har sett når det kommer til konfronterende intervju. Det er intelligent, det er realt, det er morsomt, det er tight. Og ikke minst, det er viktig, og anbefales sett på det varmeste.

dora-og-jon

16. mars etter var ”Cramer vs notCramer” saken over, men igjen satte man søkelyset på finanskrisen – Hvordan skal du klare å tjene penger på finanskrisen i «The Money Honey Bee».  Her er det Samantha Bee,  journalist/komiker/intervjuer som kommer på banen, i en form som minner om Synnøve Svabøs beste innslag en gang for lenge siden. Men saken er alvorlig, og det som kommer frem viktig. Folkeopplysning er det også. Ta en titt.

samantha-bee1

Stor takk til Tiram som fikk meg til å se på TDS.

Reklamer

11 Responses to “The Daily Show – hva er medias ansvar i finanskrisa?”

 1. Irene Says:

  Absolutt fantastisk! Noe det beste jeg vet er naar Jon Stewart maa minne folk (ikke bare Cramer, men andre) om hans show faktisk er et tulleshow paa en komikanal.

  Her er en annen klassiker, med Tucker Carlson – Stewart’s opptreden paa Crossfire var en av grunnene til at Crossfire ble lagt ned: http://www.youtube.com/watch?v=aFQFB5YpDZE

 2. Lothiane Says:

  Jon Stewart og TDS er vanligvis veldig bra, og dette her likte jeg spesielt godt. Takk for at du la ut med linker!

 3. Beate Says:

  Takk for tips! Tar gjerne imot flere – jeg har nettopp oppdaget TDS – og har tittet mye på de siste ukene, men jeg ser jo at det er variabelt hvor interessant det er for en nordmann.

 4. Beate Says:

  Så gøy at du likte det! Jeg sytnes jo det var så fantastisk selv, så det er morsomt at flere liker det.

 5. Beate Says:

  Irene – nå har jeg sett det du linket til – takk.

  Mannen er stor. Det er ikke så mye mer å si om det.

  Vet du noe mer om Crossfire?

 6. Lothiane Says:

  Crossfire var stilig. Jeg synes JS tok rotta på de to mennene der. Mannen skulle jo vært politiker!

  Jeg begynte å se på TDS for et par år siden eller noe, men var en stund siden sist nå. De sender det på NRK2 ganske ofte, i hvert fall gjorde de det. Men det er jo like greit å se det på nett.

  Masse der jeg ikke skjønner, fordi jeg ikke er så inne i politikken – men det er uansett underholdende.


 7. […] 20 mars, 2009 av Lothiane Etter å ha besøkt Beates rasteplass ble jeg minnet på hvor morsom Jon Stewart i The Daily Show er, så det ble en søkerunde på […]

 8. Irene Says:

  Crossfire gikk paa CNN frem til 2005. Showet ble ledet av to politiske kommentarer, en fra venstre og en fra hoyre. Fra 2001 var Tucker Carlson den konservative «representanten», og folk var stort sett enige om at han gjorde en daarlig jobb og at showet hadde blitt fullstendig tabloid – ingen ordentlig diskusjon, bare folk som rakket ned paa hverandre. Jon Stewart var gjest i 2004 og konfronterte dem med dette, spesielt Carlson, siden han var den som var verst. Som du saa paa klippet saa fikk Stewart virkelig vist at det ikke var et politisk diskusjonsprogram men heller et skrikeprogram uten substans. Aret etter ble programmet tatt av lufta og mange mener det var pga. Stewarts besok der.

  Klippet er virkelig fantastisk, synes jeg.

 9. Beate Says:

  Ja, det programmet var det spesielt å se. Jeg leste at Tucker hadde uttalt seg nå, i forbidnelse med «Cramer» saken – at han fremdeles var i harnisk over at Sttewart forsøkte å forelese for dem hvordan de skulle drive sitt program, og hadde blitt værende der en time etter at programmet var sent og fortsatte diskusjonen.

 10. Irene Says:

  God paaske Beate!

 11. Beate Says:

  Takk! Den hilsenen fikk vinger! 😀 Håper påsken din var god og!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: