WWF laget en liste over fisk og fisk. Fisk og sjømat man bør unngå pga av overfiske eller fordi de som oppdrettsfisk er en trussel mot villfisk og miljø, ved at parasitter og forurensings spres.
Her er lista over hva WWF anbefaler og avanbefaler.
Spis med god samvittighet:
* Østers
* Tunfisk (albacore og skipjack)
* Torsk
* Taskekrabbe
* Sild
* Sei
* Sardin
* Reker
* Pollock (Alaska)
* Makrell
* Kongekrabbe
* Kamskjell
* Hyse (kolje)
* Blåskjell
Vær kritisk:
* Ørret (oppdrett)
* Sjøkreps
* Rødspette
* Lange
* Laks (oppdrett)
* Kveite (oppdrett)
* Ansjos
* Tunfisk (albacore og skipjack)
* Torsk
* Reker
Styr unna:
* Ål
* Uer
* Tunfisk (blåfinnet og gulfinnet)
* Tilapia (oppdrett)
* Sverdfisk og marlin
* Steinbit
* Scampi (tropiske reker)
* Pangasius (oppdrett)
* Norsk hummer
* Kveite (viltfanget)
* Hai og rokker/skater
* Breiflabb
* Torsk
WWF.no har skrevet mye om hver art, og begrunnelsen til hvorfor de mener at dette er noe vi bør følge.
Torsk på alle 3 listene?
Ja, dette skriver de:
Torsken er den desidert kjæreste og mest kjente fiskearten i Norge. Torsken er delt inn i separate bestander, disse bestandene har forskjellig status. Skreien, eller Barentshavtorsken, er verdens største torskebestand og blir i dag relativt godt forvaltet. Spis med god samvittighet! Kysttorsk og torsk fra Nordsjøen, derimot, er overfisket og trenger noen år uten fiske. Styr unna!
Er torsket merket med opprinnelse i butikken?
Det vet jeg ikke. Men når fiskebilen svinger innom her, så bruker de å vite.