Når kikking kan være bra

november 5, 2012

Når kikking kan være bra

Andreas Wiese hadde for noen dager siden en kommentar i Dagbladet under overskrifta: Hvis dekningen av Øygard-saken er kikking, kan kikking være verdifullt. Jeg er enig i de tankene han gjør seg – alt som skrives om denne rettsaken, som alle andre vanskelige saker er vond for den som blir rammet av det. Men samfunnsmessig tror jeg vi trengte denne saken. Wiese formulerer seg slik:

Dom er ennå ikke falt i saken, men det er likevel mulig å snakke generelt om nytten av at overgrepssaken blir bredt omtalt. Vi vet at i Norge i dag finnes det jenter og gutter som blir misbrukt av eldre. Det skjer i hemmelighet. De unge lever med dette i et lukket univers der bare de og overgriperen vet hva som skjer. Når en Vågå-saken blir synlig i mediene, er det grunn til å håpe at ofrene i disse ukjente sakene er opptatt av og leser om den. Kanskje får de slik hjelp til å se sin sak utenfra. Saken kan gi dem mot og innsikt til å fortelle noen om hva som skjer. Diskusjonen om bevisføring kan gi innsikt i viktigheten av å ta vare på eventuelle fysiske bevis. Det er nyttig kunnskap.

Jeg tror han har rett. Og i dag sto følgende sak inne på NRK sine nettsider: Senteret for incest og seksuelle overgrep i Sogn og Fjordane har opplevd overraskande stor pågang sidan opninga. Saka mot den overgrepstiltalte ordføraren i Vågå skal ifølgje leiinga ha trigga fleire av brukarane til å ta kontakt.

Det er klart det finnes negative sider med så mye fokus på en sak, men i denne saken velger jeg for min del å vekte de positive tyngre enn de negative.
Utover det er jeg litt sjokkert over det NRK-artikkelen også forteller:
Sogn og Fjordane har lenge vore det einaste fylket i landet utan eit tilbod for menneske som har vore utsette for incest og seksuelle overgrep.
Et fylke som ikke har hatt et slikt senter før i 2012? Det viser vel nettopp også hvor dårlige kår det fremdeles er for ofre i slike saker? Om noen skulle tvile på det.

Reklamer

2 Responses to “Når kikking kan være bra”

 1. BjarteØ Says:

  Både og, vil jeg si.

  Husker Bjugn-saken på begynnelsen av nittitallet, (http://no.wikipedia.org/wiki/Bjugn-saken), hvor sju personer ble anklaget for seksuelt misbruk av barn.
  Saken kokte etterhvert fullstending bort i kålen, og endte med at det norske rettsvesenet fikk stryk av den europeiske menneskerettighetsdomstolen for at det ikke var tydelig nok i frifinnelsen av de mistenkte.
  Bygda og en rekke menneskeskjebner var ødelagt i flere år etterpå på grunn av inkompetansen.

  I Bjugn-saken kom de gamle instinktene fra heksebrenning i middelalderen fram (ønske om domfellelse uten lov og rett), det skal bli spennende hvordan det går i Vågå-saken, det er visst dårlig med håndfaste bevis der også, for det han er anklaget for. Det er tross alt forskjell på å være en gammel ekkel griskall og seksuell misbruker av barn – og det finnes mange ekle griskaller som ikke har voldtatt 13-åringer (de er sikkert til og med i overvekt).

  Det at Senteret for incest og seksuelle overgrep i Sogn og Fjordane har hatt stor pågang er så sin sak:
  I kjølvannet etter Sigridsaken var det en rekke meldinger om unge jenter som ble forsøkt kidnappet i bil (det var det man trodde Sigrid var, på det tidspunktet), jeg registrerte at det var en diskusjon omkring hvor mange av disse sakene som var reelle (wannabe kidnapper) og hvor mange som var falsk anmeldelse (wannabe offer).

  I Trondheim hadde man en stygg voldtektssak av en 15-åring for halvannet år siden. Like etterpå hadde man en like stygg sak med en 17-åring, som senere ble avslørt som bløff (wannabe offer), det hadde ikke skjedd noen voldtekt i det hele tatt, hele historien var oppspinn.
  Regner med at langt de fleste saker er reelle, men i og med at det påviselig finnes falske anmeldelser, skal man være forsiktig med å forhåndsdømme.


 2. Er helt enig i dine refleksjoner, Beate. Selv om det er en fryktelig vond sak tror jeg at den brede dekningen kan være med på å gjøre det lettere å snakke om dette temaet. Kanskje også en styrking av hjelpeapparatet?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: