Trenger vi litt 2000 år gammel moral fra Midtøsten?

juni 5, 2016

Magni Olav Fuglerud har skrevet en god kronikk i Dagbladet om seksualisert digital vold – også kalt «hevn-porno».  Av en eller annen grunn så funker det å sende nakenbilder av tidligere kjærester eller andre an vil vondt på den måten at den som blir avbildet står igjen ed skammen og trakasseringen fra fremmede, ens den som deler bilde kan gå rundt ed hevet hode, også i de tilfellene der han selv er avbildet.

Det er vanskelig å skjønne hvordan det kan bli slik. Vi er alle nakne, noen av oss oftere enn andre. De aller fleste av oss har sex, noen oftere enn andre. Og ingen har vi noe å skamme oss over når det til kommer til dette, vi kan fint være skamløse alle sammen. Ingen har heller noe å skamme seg over om de frivillig eller ufrivillig har blitt tatt bilde av eller selv tatt bilder i slike situasjoner.

Men slik fungerer det ikke, fordi vi i eget hode opplever det som skammelig, og fordi folk rundt oss forteller oss det at det er skammelig. Da er det kanskje på tide å ta frem moralen fra Midtøsten for 2000 år siden: Det er ikke skammelig å være naken eller bli sett naken. Det er derimot skammelig å se noen nakne. Det gjelder den fattige på gata som sitter der uten klær – vi som ser en ikke gir fra oss det vi har bør skamme oss. Det gjelder bildet du får tilsendt på pc eller telefon, vi kan skamme oss for å ha slike venner, og vi kan skamme oss når vi ikke sletter i det vi skjønner hva vi har fått.

Og den som er på bildet kan fint kaste på håret og vite at, at hun overhode ikke har noe å skamme seg over.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: