Gode råd om død og begravelse

april 23, 2017

Jeg har fått noen innspill fra flere som jobber med død, sorg og begravelse som jeg tenkte det var verdt å dele.

Den første erfaringen var god å høre om: Når man har snakket om døden på forhånd blir sorgen mindre vanskelig for de som er igjen. De som tar i mot de sørgende ser stor forskjell på de som har snakket åpent om døden og de som ikke har gjort det. Så små ting altså. Så enkelt for å lette litt, det gjorde meg godt å høre.

Samtidig så er det alt annet enn enkelt. Jeg har desverre ingen gode råd om man gjerne vil snakke om egen død eller pårørendes død men ikke får det til fordi det gjør for vondt eller at man ikke finner ordene. Jeg vet ikke hva jeg selv hadde gjort i en slik situasjon – kanskje tatt en prat med noen på en anonym hjelpetjeneste bare for å begynne et sted, få et tips, bryte stillheten?

For om det er det som skal til for at barn, søsken, foreldre, partnere og venner skal få det lettere i tiden etteer det som kommer, så er det verdt å forsøke å komme dit at man kan snakke åpent med dem om det som skjer.

***

Det andre innspillet jeg har fått er føringer man legger for begravelse eller minnesamvær.

For mange som er igjen blir ønskerne til den som dør nærmest hellig, også når de bryter med hva man selv har behov for. Som den som er i ferd med å dø tror jeg det er viktig at man er klar på at når man først er død, så handler det om de som lever videre, ikke en selv. Det er deres behov for markering, samvær og gravdsted som er det viktigste, ikke ens eget.

Det betyr ikke at man selv ikke skal ha noen meninger om dette, at man ikke skal planlegge noe, plukke ut sanger, si noe om hva man ønsker seg. Men man bør ikke la dette overstyre de pårørendes behov, og man bør gjøre det klart at det til syvende og sist er opp til dem. Om de trenger en grav så bør de kanskje få det? Om de har behov for et minnesamvær så bør det kanskje finne sted selv om man selv ikke helt liker tanken eller ønsker seg noe annet?

Det er deres vei videre nå, de som må finne ut hvordan det skal løses og hvordan det er best for dem. Det betyr altså at om pårørende får en liste etter den som døde om hvordan ting skal skje, har man lov til å sette ned foten og si «nei». Det er de som skal leve videre med de valgene som blir tatt.

31750_1490738749933_3214101_n

Reklamer

2 Responses to “Gode råd om død og begravelse”

  1. Siri Says:

    ❤️

  2. Steinar Hjerpseth Says:

    Takk Beate! Dette er veldig klokt skrevet !


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: