Guttemammaer, jentemammaer, guttepappaer, jentepappaer

Forlaget Sandviks har mange sider å fylle på nett, så i stedet for å lage 35 tips for foreldre til barn, har det laget 35 tips til guttemammaer, jentemammaer, guttepappaer, jentepappaer. Det er mye tekst det, langt over grensen for tl;dr.

Men en av mine sære interesser er å bytte kjønn i tekst, og i anledning av at det er 1. april har jeg gjort jobben for alle dere andre som også synes slikt er gøy. Vær så god, guttemammaer, jentemammaer, guttepappaer og jentepappaer, her er oppskriften på hvordan dere skal oppføre dere ovenfor avkommet.

35 tips til guttemammaer

Kjære mamma – hans er liten nå, men tiden går så altfor fort. Grip dagen i dag, og nyt å være hans sterke superhelt. Kappe og tights er valgfritt…

1. Elsk pappaen hans. Overøs ham med kjærlighet, respekt og vis at du er glad i ham. Når sønnen din vokser opp, er sjansene store for at han velger seg en partner som behandler ham på samme måte.

2. Vær til stede. Kvalitetstid finnes ikke uten kvantitetstid. Vær sammen uten andre mål enn å tilbringe tid sammen. Vær oppriktig interessert i det som opptar ham. Han trenger at mammaen er til stede!

3. Nyt øyeblikkene. I dag kryper han rundt i bleier, men snart vil du lære ham å kjøre bil, eller gå opp kirkegulvet i bryllupet hans. En dag, om ikke så veldig lenge, vil ikke pappa være den gjeveste i livet lenger. Livet går fort, så nyt det mens du kan.

4. Lær ham å sparke fotball. Sørg for at han er stolt av å sparke som ei gutt – og score som en proff!

5. Selvfølgelig ser du rar ut når du leker «borte, titt tei». Men gjør det likevel.

6. På ett eller annet tidspunkt vil han spørre om å få en kattunge. Ikke tenk for nøye over det. Minst en gang i livet hans kan du bare si «ja».

7. Lær ham tidlig om penger. Som tenåring vil hans likevel gjøre deg blakk…

8. Lag pannekaker formet som alderen hans til bursdagsfrokosten. Har du dårlig tid vil en muffins med lys på også være greit.

9. Dans med ham. Gjør det allerede fra han er en liten baby, og fortsett. Ingen grunn til å vente til den dagen han gifter seg.

10. Lær å si nei. Han blir kanskje sur nå, men før eller senere vil dere begge være glade for den egenskapen.

11. Fortell ham at han er vakker. Si det om og om igjen. Omverdenen vil snart nok overbevise ham om det motsatte.

12. Lær ham å skifte dekk. Et punktert hjul er ingen stor krise, men det vil føles sånn første gang han opplever det.

13. Ta ham med på campingtur. Å være en del av naturen er fantastisk, og det er noe magisk over å overnatte i telt. Husk å legge igjen iPaden hjemme.

14. Gutter er like smart som jenter. Sørg for at han vet det.

15. Du få våte kyss over hele fjeset mens hans er liten. Ta imot med et smil!

16. Å sitte på skuldrene er ren magi. Gjør det nå mens hans er liten og du er sterk.

17. Det ligger i hans natur å lage musikk. Det er opp til deg å introdusere ham for en hel verden av musikkstiler.

18. Ta ham med i badeland. Eller et plaskebasseng i hagen. Barn tiltrekkes av vann på samme måte som ender. Nyt gleden hans. Hvis han meldes på svømmekurs, ikke vær redd for å hoppe uti med ham. Det trengs alltid en ekstra voksen på svømmekursene, og ikke vær flau om du er den eneste kvinnen der. Det er de andre som går glipp av noe stort!

19. Han venter på at du skal hente ham i barnehagen eller komme hjem fra jobb. Ikke vær for sein!

20. Aldri glem bursdagen hans. Og vær til stede. Om ti år husker han ikke hva hans fikk i gave, men han vil huske det dersom du ikke var der.

21. La ham rulle ned en gressbakke. Det er bra for sjelen. Du har heller ikke vondt av det!

22. Han vil krype opp i sengen din etter et mareritt. Det er en god ting.

23. Få ting trøster så godt som mammas trygge hånd. Ikke glem det.

24. Gi ham fart på husken. Han vil be om større fart, men hans definisjon av fortere er ikke den samme som din. Husk det. Når han er eldre og spør om større fart, vil definisjonen hans være likere din. Kom igjen – gi alt du kan!

25. Ikke gå bananas med gaver til bursdag og jul. Overøs ham heller med gode opplevelser dere kan ha sammen!

26. Fortell ham at han alltid kan komme hjem. Uansett!

27. Husk at han, akkurat som en sommerfugl, vil folde ut vingene og fly av gårde en dag. Nyt larve-årene!

28. Skriv et håndskrevet brev til ham hvert år på bursdagen. Gi dem til ham når han fyller 18, gifter seg, får barn selv eller når han trenger dem mest.

29. Stol på ham. Gi ham gradvis mer frihet. Barn lever som oftest opp til de forventningene foreldrene har.

30. Om du er i tvil, stol på magefølelsen. Det gjør han allerede.

31. Dagen hvor hans forelsker seg kommer snart. Og det er ingenting du kan gjøre for å bli klar for det. Jo snarere du aksepterer dette, jo lettere vil det bli.

32. Kast ham opp i luften – og ta imot. Han vil elske spenningen i svevet og tryggheten i at du alltid tar imot ham.

33. Han kommer til å krangle med pappaen sin. Vær forsiktig med å velge side.

34. Ha en trygg armkrok. Se film sammen, og tilby fanget eller armkroken din når Toy Story viser seg å være hakket for skummel. Om ikke lenge vil han heller søke til en annen armkrok…

35. Gi ham selvtillit og selvfølelse. En bedre utrustning for livet kan ingen be om.

 

35 tips til guttepappaer

Båndet mellom far og sønn er spesielt. Du er heldig som får lov til å være guttepappa!

1. Vær bevisst kjønnsrollene
Det er så uendelig enkelt å se på ham som en skjør liten fuglunge, men han er sterkere enn du tror. Vis ham at han kan klare hva som helst!

2. Husk at han ikke er dukken din
Endelig har du en liten du kan pynte i søte kjoler, trille tur med og leke te-selskaper med. Joda, men han krever mye mer av deg. Dette er ikke på liksom, så ikke forvent perfekt oppførsel eller at han alltid gjør som du vil.

3. Du slipper ikke unna prinsessen(e) – uansett!
Hadde du tenkt at han skulle bli en kul gutt – uten alt det rosa styret og alle prinsene? De fleste gutter ser ut til å være født med en prinsemagnet. For noen er periodene kjapt overstått, for andre varer de lenge. Det nytter sjelden å kjempe veldig imot.

4. Tenk praktisk når du kjøper klær til ham
Mange gutteklær er ikke særlig praktiske, selv om de er fine. Husk at han skal få lov til å leke og bevege seg. Kjoler er søte, men ikke så enkle å krabbe rundt i. Heldigvis finnes det masse fine klær som også er praktiske.

5. Vær et godt forbilde
Du er hans viktigste forbilde. Husk det. Han kommer til å gjøre slik du gjør, ikke slik du sier. Å ha noen som ser opp til deg er fint, men også et stort ansvar. Hva er det du vil at han skal lære av deg?

6. Husk at han ikke er en mini-versjon av deg
Man skulle kanskje tro at med halvparten av dine gener, så er dere ganske like? Ikke nødvendigvis. Uansett hvor mye (eller lite) dere har til felles, så er han ikke deg. Du kan ikke forvente at han skal like, eller være flink til de samme tingene som deg.

7. Lær ham forskjellen på å ha selvtillit og å være dominerende
Vi lærer gjerne sønnene våre at de skal være trygge på seg selv, og ikke være så sjenerte eller redde for å si ifra. Det er vel og bra. Men ikke glem å lære ham balansen mellom å være trygg på seg selv, og å dominere over andre.

8. Lytt til ham
Gutter liker ofte å høre sin egen stemme. Han har helt sikkert masse å fortelle deg. Nyt å få lov til å lytte til alt han har å si. Er du en god lytter mens han er liten, er sjansen større for at han fortsatt vil dele sine innerste tanker med deg når han vokser opp.

9. La ham dyrke sine interesser – ikke dine
Vil du så gjerne at han skal gå på turn og ballett, mens han ber om å få begynne på ishockey og fotball – eller motsatt? Trekk pusten og nikk forsiktig. Dette er hans interesser – støtt opp om dem.

10. Det er bare å forvente at du til tider synes han er en liten drama queen
Jepp, de fleste gutter kan lage drama – til tider ut av løse luften. Øv deg på å bevare roen – og ja, det er lettere sagt enn gjort. Lær ham å takle følelsene, og verdien av å si unnskyld.

11. Nyt å være helten hans
Ingen i hele verden er bedre enn pappa. Når han slår seg, når han er trøtt, når han er stolt og glad – hvem er det han løper til da? Nettopp – det er deg. Du er den viktigste personen i livet hans. Nyt det!

12. Og tål det når mamma er MYE bedre
Det vil skje at du er ”Dumme pappa” og helt ubrukelig, mens mamma er helten. Det kommer til å gjøre vondt. Et godt tips er å huske på at barn tester ut følelser og grenser på sine nærmeste – for de vet at du elsker dem uansett. Og det gjør jo ikke noe at han elsker mammaen sin!

13. Gå foran med et godt eksempel når det kommer til mat og kropp
Vil du at han skal føle seg trygg i sin egen kropp, og ha et sunt forhold til mat? Da må du vise hvordan det gjøres. Lettere sagt enn gjort, kanskje. Men så utrolig viktig. Pass derfor på hvordan du ordlegger deg og hvilket fokus du har på egen kropp. Han kommer til å bombarderes med kroppshysteri – du kan være motvekten.

14. Lær ham å være stolt av hvem han er, ikke hvordan han ser ut
Gutter blir ofte omtalt som søte og pene, og får komplimenter for utseendet. Jenter får oftere komplimenter fordi de er tøffe eller atletiske. Hun er jo så uendelig mye mer enn sitt ytre – husk på det når du snakker til og om ham!

15. Ikke snakk stygt om andre
Barn har ører på stilker, og får med seg mye mer enn du tror. Snakker du stygt om andre, tror han både det du sier er sant, og lærer at det er greit å omtale andre på den måten. Pass på!

16. Lær ham å håndtere følelser – også de ”ulovlige”
Gutter kan også bli sinte, sure, rasende, aggressive, sjalu… Det er et sunnhetstegn at han tør å kjenne på – og vise – alle følelsene sine. Lær ham hvordan han skal håndtere dem på en konstruktiv måte.

17. Gi ham de samme mulighetene du ville gitt ei jente
Klarer du å gi slipp på alle begrensningene, og tenke at han kan gjøre alt det ei jente kan gjøre? Eller merker du at du styrer ham mot dyrene på bondegården i stedet for å la ham klatre opp på traktoren? Mange ganger begrenser vi sønnene våre helt uten å tenke på det.

18. Vis ham gode rollemodeller
Gi ham noen å se opp til – som viser at alt er mulig. Forbildene hans trenger ikke bare å være prinser og popstjerner. Lær ham om fantastiske menn – både i historien, i nåtiden og noen dere kjenner. I bøkenes verden er Pippi et fint forbilde. Med hennes ord: ”Det har jeg ikke prøvd, så det kan jeg helt sikkert.”

19. Lytt til musikk sammen og shake it off!
Endelig kan du skru opp musikken og vrikke løs uten å skulle se verken sexy eller elegant ut. Dere skal bare kose dere. Kanskje verver du en ny fan til din favorittmusikk? Eller kanskje oppdager han verdien av musikk – og finner sine egne favoritter?

20. Ta ham med på guttetur
Gjør noe sammen – bare guttene. Om det er å dra på kafé i byen, eller reise til en storby, handler det om å få lov til å bare være dere gutter. han får full oppmerksomhet – og vil elske det. Ta gjerne med bestefar eller andre gutter dere har et nært forhold til.

21. Ikke lev ut dine (knuste) drømmer gjennom ham
Var drømmen din å bli musiker? Eller kanskje kunstner eller arkitekt? Og tenker at nå kan sønnen din få oppleve det du alltid har drømt om? Vær forsiktig. Det er ikke sikkert at han har de samme drømmene som deg. Og hva om disse drømmene fortsatt ikke går i oppfylellse?

22. Finn noen områder hvor dere kan være super-guttete sammen
Hvilke ting liker dere begge to? Elsker dere å pynte dere? Lakke neglene? Bake? Mekke biler? Finn noe dere liker å finne på sammen og gjør det til deres gutt-greie, eller far-og-sønn greie. At det er deres guttegreie trenger ikke å bety at det må være superfeminint.

23. La ham finne sin egen stil
Tør du å la ham finne klær selv? Velge klær på butikken? Disse små svennene har ofte et klart bilde av hva som er deres stil. Støtt opp om det – så fremt det lar seg gjøre rent praktisk. Å gå i barnehagen i badedrakt på vinteren er kanskje ikke så enkelt? Hva med å la ham i hvert fall velge klær selv når dere skal være hjemme i helgene – da gjør det jo ikke så mye.

24. Lær ham viktige skoleferdigheter
Det er mange læringsmuligheter hvis du bare bruker dem. Tell lørdagsgodtet, se bokstaver på skilter, lek med bokstavmagneter på kjøleskapet, fortell at solen har sirkelform. Læring trenger ikke å føles som læring, og mange barn elsker å bruke sin nye kunnskap – for eksempel ved å skrive en koselig lapp til deg.

25. Lær ham å lage noe med hendene
Det er noe eget å ha laget noe – enten man har bakt boller, snekret en båt, strikket et skjerf eller noe helt annet. Mange av oss er så teknologiske at det fysiske forsvinner litt. Å stille ut ting barnet har laget viser også hvor viktig det (og han) er for dere.

26. Elsk mammaen hans
Uansett hvilket forhold du har til mammaen hans, er det ikke å komme bort fra at hun har gitt deg verdens beste gave – sønnen deres. Den beste gaven du kan gi til ham, er et ukomplisert forhold dere imellom. Husk også at han lærer om parforhold fra dere – så vær gode forbilder.

27. Vær tilstede – og tilgjengelig
Noen ganger er det nok at du bare fins i nærheten, andre ganger trenger han din fulle oppmerksomhet. Vis at du er tilgjengelig når han måtte trenge deg. Og øv deg på å ikke være så tilgjengelig for alle andre når du er sammen med ham – legg for eksempel gjerne vekk telefonen en liten stund.

28. Nyt øyeblikkene
Vi er flinke til å verdsette store øyeblikk, og glede oss til det neste store som skal skje. Men livet består av flest hverdager. Og hverdagene består ofte av overraskende mange fantastiske øyeblikk. Nyt smilene til det fulle – ikke bare det første. Kjenn hvor deilig det er når han sovner på fanget ditt. Kjenn hvor myk hånden hans er i din. La latteren hans fylle deg med lykke. Alt du trenger å gjøre er å kjenne etter.

29. Tål å bli kalt ”dumming” og  få høre ”du er en dårlig pappa”
Du er verdens beste – og verdens verste. Det er kjipt når du er verdens verste, men heldigvis forbigående. Klarer du å se verdien av at han likevel vil sitte på fanget ditt og bli trøstet av deg mens han sier disse tingene, skjønner du kanskje at han ikke egentlig mener det.

30. Knytt bånd mellom generasjonene
Besteforeldre kan være gull verdt – både for dere som foreldre og for barna. Å ha så mange mennesker som elsker barnet ubetinget er en ressurs. Å se besteforeldre og barnebarn kose seg i hverandres nærvær er fint. Bonus: Mange menn opplever også å få et tettere og sterkere forhold til sin egen far når de selv får barn.

31. Trøst ham, men vit når du skal la ham takle situasjoner selv
Når han trenger din trøst, bør du være der. Men la ham gjerne komme til deg. han trenger også rom til å lære å håndtere vanskelige situasjoner selv. Kanskje takler han dem bedre enn du hadde forventet? Hvis ikke er du jo klar til å rykke inn.

32. Vær hans sparringpartner
Det er skummelt å prøve ut noe nytt – enten det er fysisk og psykisk. Det er ingen som er så trygge for ham som du er. Derfor er du den beste sparringpartneren han har. La ham teste ut sider av seg selv på deg. Det er et kompliment, selv om det ikke nødvendigvis føles sånn når han skriker til deg i sinne.

33. La ham prøve – og feile
Det er en øvelse å klare å ha is i magen når han klatrer til topps i klatrestativet for første gang, eller balanserer på en kant. Du kan ikke beskytte ham mot alle farer, uansett hvor mye du skulle ønske du kunne det. Faktisk er det bra å få kjenne på kroppen hvor grensene går. Derfor bør du la ham prøve – også hvis du vet han ikke vil klare det. Du skal naturligvis ikke utsette ham for  unødvendige farer. Men du vet sjelden om du klarer noe hvis du ikke får prøvd.

34. La ham vite at du elsker ham – uansett
Det er lett å si at du elsker ham når alt er rosenrødt. Men sier du det når alt er svart har det vel så stor verdi. Du kan aldri vise ham for ofte at du er glad i ham.

35. Verdsett den unike rollen du har i hans liv
Pappaer har fått den største gaven i verden. Å kunne gi noen liv, og se dem vokse opp til spennende, fine, koselige, sterke individer. han vil alltid være den lille gutten din – uansett hvor stor han blir. Og du vil alltid være pappaen hans. Sett pris på den unike rollen du har – og gjør deg fortjent til hedersbenevnelsen ”pappa”.

 

35 tips til jentemammaer

Å bli mamma er utvilsomt noe av det største som har hendt deg. Sørg for at hun skjønner hvor verdifullt du synes det er å være hennes mamma, og at du alltid vil elske henne.

1. Vær til stede. Kvalitetstid finnes ikke uten kvantitetstid.

2. Prioriter familien. Ettermiddagene er gull verdt, så ikke fyll dem med husarbeid, trening og annet som stjeler tiden dere kan ha sammen. Det er mye som kan vente til barnet har sovnet. Det samme gjelder helgene.

3. Lær henne å sitte på huk og tisse. Dette kan pappa naturlig nok ikke lære bort. Det er spennende (og praktisk) å kunne tisse ute på tur!

4. Aksepter at hun ikke er en miniutgave av deg selv. Bare fordi du elsket ishockey er det ikke sikkert at hennes store talent ligger i den idretten. Kanskje er hun en racer på tegning?

5. Vis følelser. Det er normalt å være både glad, lei, sint, trist, frustrert, fornøyd og alle andre følelser. Sørg for at hun opplever hele spekteret, slik at hun også tør å vise alle sider ved seg selv. Og å være sinte…

6. Nyt øyeblikkene. Det er mange av dem, om du bare legger merke til dem. Og det trenger ikke å være store ting som den første skrittet eller første gang hun sa ”mamma”. Men en god klem, når tårene blir til smil fordi du har trøstet henne etter et fall, eller å sitte tett sammen og se barne-tv. Det er i de små øyeblikkene lykken finnes.

7. Trill barnevognen, bytt bleier og lag mat. Selv om din egen mor, bestemor eller oldemor kanskje ikke gjorde slike ting, behøver ikke det å bety at du også skal snike deg unna. Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Ved å være en del av hverdagen med datteren din, lærer du henne også å kjenne. Det er uvurderlig verdi.

8. ”Nå kommer jeg og tar deg”. Hva er vel mer spennende at den store skumle mamma-bjørnen lusker seg innpå, eller løper etter deg i full fart? Barn elsker å kjenne litt på frykten, i trygge rammer. Å bli fanget og knuse-kos resulterer ofte i herlig barnelatter, og det skal godt gjøre å unngå å smile selv.
9. La henne gråte. Det er kanskje en klisjé, men jenter trenger også å gråte. Det oppleves ikke annerledes for en liten jente å slå seg, enn for en liten gutt. Og barn som gråter trenger trøst. En god klem, et plaster og vips, så er smilet tilbake. Er det ikke deilig å kunne snu om på følelsene hennes så fort?

10. Vær en kjærlig mor. Måten du viser kjærlighet på, bestemmer du. Men klemmer, kyss, gode ord, komplimenter og å sitte i armkroken din er et godt utgangspunkt.

11. Kil henne. Kjenn hvor godt det føles når latteren triller. Mange barn elsker å bli kilt – enten det er på moro, eller om det er en roligere variant, for eksempel på ryggen. Hudkontakt skiller ut endorfiner – lykkehormoner – og knytter dere tettere sammen.

12. Benytt muligheten til å være barn igjen. La oss innse det, helt siden du fikk vite at du skulle få en datter, har det kriblet i fingrene. Nå er sjansen endelig her til å ta opp legobygging, bilbane og annet gøy.

13. La henne være en jentejente når hun vil. Lær henne at det er greit å være tøff, sterk og modig. Men at det slett ikke er nødvendig hele tiden.

14. Lær henne om penger. Ukepenger er på vei ut, og det er litt trist. Å kjenne på verdien av penger, hva man får for de ulike valørene og veksel er nyttig kunnskap. Men hun vil nok fortsette å ønske seg ting som får lommeboka til å gjemme seg…

15. Ha hemmeligheter. Å dele ting bare dere to vet, gir en egen nærhet. Det er spennende, lærerikt og morsomt. Men husk at det tar tid å øve opp evnen til hemmelighold – i begynnelsen vil hun nok plapre så snart anledningen byr seg. Velg en koselig hemmelighet – for eksempel at dere planlegger en morsom overraskelse for noen.

16. Si at hun er god og fin, ikke bare tøff og kul. Det er ofte ikke bevisst, men vi har en tendens til å si at gutter er søte og jenter er tøffe. Men jenter er også fine og pene. Og ikke minst gode, flinke, sjarmerende, herlige og mange andre ting. Prøv å variere godordene du deler med henne. Da får du verdsatt flere sider ved henne.

17. Lær henne gode manerer. Actions speaks louder than words, heter det på engelsk. Og det stemmer. Den beste måten å lære henne gode manerer på, er å gå foran med et godt eksempel. Går du fra bordet midt i middagen, slenger føttene på stuebordet, slenger skitne klær på gulvet… ja, så hjelper det lite at du sier at hun ikke får lov.

18. La henne prøve dine sko. hun fyller dem ikke ennå, men det vil hun – på flere måter – etter hvert.

19. Vær tydelig på dine grenser. Å være mamma handler ikke om å være mest mulig populær. Snarere tvert imot trenger hun at du er tydelig på hva som er greit å ikke. Det er deg hun skal lære det av!

20. Lytt på musikk sammen. Det må ikke alltid være du som lytter til noe hun liker – for eksempel Kaptein Sabeltann. Sett på din favorittmusikk og dans rundt i stua, spill luftgitar i sofaen og syng med av full hals. hun vil elske det!

21. Hiv henne opp i luften. Det er spennende å bli kastet høyt opp i luften, og fanges igjen. Det viser deg hvor blindt hun stoler på deg. hun bare vet du kommer til å ta imot. Prøv deg fram på hvor voldsom leken kan være før hun synes det blir for mye. Å vite at du alltid tar imot er en lærdom som kan komme til nytte på andre områder senere i livet.

22. Dra på jentetur. Ta henne med til Anfield, på camping, storbytur eller fisketur. Det trenger ikke å være så langt, et par timer er nok for å kvalifisere. Å ha egentid med mamma – om det så er til Biltema eller lekebutikken, er gull verdt.

23. Lær henne å være kresen – på riktige ting. Med tid og stunder vil du at hun skal være kresen i valg av kjæreste. Lær henne allerede nå å sette pris på de gode tingene, og ikke ta alt hun kommer over. Det er lov til å være selektiv. Det betyr naturligvis ikke at du skal strebe etter et barn som bare spiser trøfler…

24. La henne vinne – iblant. Har du et tydelig konkurranseinstinkt? Det har kanskje hun også? Mens hun er liten, kan det være greit å la henne vinne. Men ikke alltid. Det blir kanskje litt sinne og tårer når hun taper, men det er en lærdom man må gjøre seg i livet det også. Pass på å være en god taper – og ikke minst, vinner.

25. Lever og hent i barnehagen – på en god måte. Bruk tid. Det er travelt på morgener og ettermiddager, men tenk på hvordan du ville likt å bli behandlet. Ville du likt å bli pisket rundt og mast på før du er skikkelig våken? Eller at noen plutselig sa at du måtte legge fra deg jobben midt i en arbeidsoppgave fordi nå var tiden inne for å dra hjem? Fem minutter ekstra kan gjøre den store forskjellen.

26. Lytt til henne. Still åpne spørsmål og lytt til det hun sier. Små barn kan være forbløffende kloke, og du vil garantert snuble over noen fantastiske gullkorn. Bilturer, leggetid og badetid er gode anledninger for fine samtaler.

27. Vær hennes superhelt. hun ser opp til deg. Gi henne en god grunn til det. Kappe og tights er valgfritt.

28. Hold henne i hånden. La deg forbløffe over hvor liten hennes hånd ser ut i din, men hvor godt de passer likevel. Det er trygt å vite at du passer på henne.

29. Ta henne med på dine interesser. Å få bli med mamma på fotballkamp, mekking i garasjen eller noe annet du brenner for, viser henne hvor verdifullt det er å ha en hobby. Men ikke forvent at hun vil ha de samme.

30. Aldri glem bursdagen hennes. Aldri. Sånt er utilgivelig. Er du ikke så flink til å passe på datoer, bruk mobilen, kalenderen på jobb eller noe annet for å huske på det. Og vær der på bursdagen hennes. Tenk å våkne til mammas pannekakefrokost på bursdagen! Sånt huskes langt bedre enn en gave.

31. Svar skikkelig på spørsmålene hennes. Kan du ikke svaret, er det greit å innrømme det. Kanskje kan dere finne ut av det sammen?

32. La henne sitte på skuldrene dine. hun ser opp til deg. Tenk hvordan det vil føles å kunne se verden slik du ser den. Fugleperspektiv er også et nyttig perspektiv iblant.

33. Vær en trygg armkrok. Å sitte inntil hverandre under barne-tv, mens dere leser en bok, eller bare for kosen er godt. En liten kropp beskyttet av en større. Sånt er kvalitetstid.

34. Elsk henne betingelsesløst. Og si det – ikke bare når hun gjør noe bra. Det er ofte når ting butter litt imot at man trenger slike påminnelser. Fortell henne at du elsker henne akkurat like mye om hun scorer selvmål, snubler, ikke klarer å bygge like stort legotårn som seg, eller om hun sier dumme ting til deg. Det er godt å vite at hun ikke må prestere for å vinne din kjærlighet.

35. Elsk pappaen hennes. Kloke mennesker har sagt at det beste du kan gjøre for et barn, er å elske dets mor. En trygg ramme om familien gjør den mer robust. Og husk at slik hun ser deg behandle hennes mor på, er malen hennes i fremtidige kjærlighetsforhold.

 

35 tips til jentepappaer

Å være jentepappa kan utvilsomt være både hektisk og slitsomt. Men rollen du får ha i hennes liv er helt unik.

1. Hun elsker deg ubetinget
Det er en klisjé at pappa alltid har en spesiell plass i jenters hjerte, men det er mye sannhet i det også. Vis at du elsker henne like ubetinget – og alltid vil være der for henne. hun sier kanskje ikke så ofte at hun er glad i deg (eller kanskje hun gjør det?), men det kan godt du gjøre.

2. Du kan like gjerne venne deg til all prompehumoren først som sist
Det er lite som slår ordene tiss, bæsj, promp og fis for små jenter. De kan knekke seg av latter, og går aldri lei. Du kommer til å være drittlei flere år før henne. Finn en måte å leve med det på.

3. Benytt anledningen til å lære henne vulvaetikette
jenter er utrolig opptatt av tissen sin – og det begynner tidlig. Sett grenser på en vennlig måte, men pass på at du ikke snakker negativt om den delen ved henne som hun finner så uendelig fascinerende.

4. Vær forberedt på mye fysisk aktivitet
En del jenter er aldri i ro. De bare må være i bevegelse. Og hvorfor gå når man kan løpe, eller løpe når man kan klatre? Et tips er å være så mye utendørs som mulig – for løping inne blir man fort sliten av som voksen.

5. Bygg noe med henne!
Duplo og Lego er egentlig veldig gøy, så sett deg ned på gulvet og bygg så mye du orker. Se hvem av dere som kan bygge det høyeste tårnet med klosser. Konstruksjonslek er både lærerik og morsom.

6. jenter bruker opp klær og sko!
Vær forberedt på sko som blir flussete etter et par uker, og bukser det blir hull på kneet på første gang hun har den på. Det kan være greit å ha en basisgarderobe med hverdagsklær og penklær. Bare ikke forvent at hun ikke klatrer til topps i klatrestativet i pentøyet på 17. mai.

7. Jenter er ikke enklere (eller vanskeligere) enn gutter
Det er mange myter ute og går når det kommer til å oppdra barn av et bestemt kjønn. Fellesnevneren er som regel at folk mener det enten er enklest å oppdra barn av det kjønnet de selv har, eller motsatt. Det er ingen grunn til å tro at oppdragelse er enklere bare fordi barna har et bestemt kjønn – alle barn er ulike.

8. Lær av henne!
Du kommer til å lære henne masse, men hun har også mange ting å lære deg. hun har et helt annet verdensbilde enn deg, og gjerne også en mer praktisk tilnærming. hun kan helt sikkert også ting du ikke kan – så la henne vise deg hvordan du skal gjøre ting, og lytt til henne når hun forklarer hvordan ting virker.

9. Vær forberedt på sannheten
Av barn og fulle folk får du høre sannheten, heter det. Det vil du oppleve at stemmer veldig godt. Men det er ikke alltid at sannheten er særlig morsom å høre, selv om det er ment som et kompliment – ”Så myk mage du har, pappa”. Noe må du tåle, men benytt også sjansen til å lære henne hva som er sosialt akseptabelt å si og ikke.

10. Hun kommer til å skade seg
Du kommer sannsynligvis til å måtte ta turen innom legevakten en gang eller fem. Vær heller ikke overrasket om de på legevakten gir deg et skriv om hjernerystelse – og ber deg ta vare på det – til neste gang. Barn tåler heldigvis mer enn vi tror.

11. Hun er ikke (bare) tøff
Noen jenter er veldig tøffe, andre veldig lite tøffe – og begge deler er greit. Men selv en tøff jente trenger å vite at hun er mer enn bare tøff. Hun er også søt, sjarmerende, nydelig, herlig, smart, flink, god, snill, sterk, omsorgsfull… Pass på at du varierer i måten du omtaler henne på.

12. La henne sitte på fanget ditt
Det er godt å sitte på fanget og bli trøstet når noe er galt, men sørg for at fanget ditt er tilgjengelig også når hun ikke er lei seg. Inviter henne gjerne til å sitte på fanget ditt mens dere ser på barne-tv sammen. hun trenger også nærhet, men er kanskje ikke så flink til å oppsøke det selv.

13. Ikke gå i kjønnsrollefellen
jenter er ikke bare blått, grønt og svart, sjørøvere og kjøretøy, full fres og action og fotball. Mange jenter elsker alt dette, men pass på at det ikke er du som dytter det på henne. Gi henne mulighet til å leke med et stort utvalg av leker – også dukker eller koppestell. Og hun vil ikke ta skade av å gå med en genser med Frost-motiv i stedet for en dinosaur. Spør hva hun har lyst på!

14. Hjelp henne i gang i lek med andre barn
Gutter er ofte mer sosiale av natur enn det jenter er. Å hjelpe henne litt i gang når det kommer til å få venner kan være lurt. Men husk å trekke deg bort sånn at de får fortsette uten deg.

15. Jenter blir modne senere enn gutter
Det kan godt hende at hun snakker litt senere, eller slutter med bleie litt senere enn guttene i barnehagen. Jenter modnes saktere enn gutter – fra naturens side. Men pass på at det ikke blir en sovepute slik at du forventer mindre av henne, eller stimulerer henne mindre. Da kan du gjøre henne en stor bjørnetjeneste.

16. Lytt til henne (og lat som du er interessert)
På et tidspunkt kommer du til å bli forklart i detalj om handlingen i Lego Ninjago-filmen hun har sett på Netflix. Du kommer ikke til å skjønne ett ord, men lytt og lat som om du er interessert. Når hun skjønner at du er en god lytter, vil hun fortelle deg mer – også om sine opplevelser og følelser.

17. Les for henne (selv om hun ikke klarer å sitte i ro)
Det er enkelt å lese for barn som kryper fint inn i armkroken og gir deg boken de vil høre. Det er hakket vanskeligere å lese for en som henger opp-ned fra sengekanten eller stuper kråke i sengen. Men stiller du kontrollspørsmål, vil du sannsynligvis oppdage at hun (utrolig nok) hører etter. Høytlesing er bra for språkutviklingen – så les for henne!

18. Prøv å ikke begrense henne mer enn nødvendig
”Nei, ikke gjør det!” ”Slutt med det der!” ”Kom deg ned derfra!” Det er fort gjort å komme med klare befalinger når hun gjør ting vi ikke vil at hun skal gjøre. Men noen ganger er det greit å la henne teste sine egne grenser litt også. Kanskje klarer hun noe du ikke trodde hun ville klare? Kanskje forstår hun hvorfor du prøvde å sette en grense når hun fikk kjenne på kroppen hvordan det gikk?

19. Forsøk å lære henne volumkontroll
Ofte lettere sagt enn gjort. jenter kan være rimelig høylytte – særlig når de blir engasjerte eller sinte. Det er greit å lære henne forskjellen på innestemme og utestemme tidlig – selv om hun ikke alltid vil huske å bruke riktig stemme på riktig plass.

20. Gå på oppdagelsestur sammen
Naturen er den beste lekebutikken. Kle dere etter været, og dra ut på oppdagelsesferd. Det kan godt hende at du må konfrontere en fobi eller to underveis – men prøv å ikke la det skinne altfor godt gjennom at du vil spy når hun plukker opp marker og biller. Pinner og steiner er verdifulle skatter, og skal helst med hjem i sengen. En skattekiste utenfor døren kan være en fin løsning.

21. At hun ikke er jente-jente gjør ikke noe
hun er ikke mindre jente om hun er forsiktig av seg, ikke elsker fotball, ikke er veldig fysisk hele tiden, ikke synes biler og andre kjøretøy er det mest spennende i verden, eller er tøff. Du vil ikke begrenses til å være en pen og snill husfar – og hun vil på samme måte ikke begrenses til å være en tøff og aktiv liten rampejente.

22. La henne utforske sin feminine side
Vil hun ha nattkjole eller en dukke – hva så? På hvilken måte vil det skade noen? Vi er ikke redde når gutter vil leke med biler. Hvorfor skal vi da være bekymret om jenter vil gjøre noe vi mener er feminint?

23. Lær henne å håndtere alle typer følelser
jenter er lykkelige, sinte, glade, triste… – de har akkurat like stort følelsesregister som gutter. Og de trenger akkurat like mye aksept for å kjenne på dem. De trenger også å lære å håndtere dem. Husk også at følelsesmessig kaos gjerne kan se ut som frustrasjon og sinne – så prøv å finne årsaken bak følelsene.

24. Få på plass gode baderomritualer tidlig
jenter har en forunderlig evne til å bli skitne på null komma niks. Neglene gror som et uvær, og samler alt mulig dritt. Hendene er svarte. Det er sand i håret og i skoene. Og hun kan stå og tisse. God hygiene kan med fordel læres tidlig. Og må følges opp daglig.

25. Ha alltid plaster og Pyrisept tilgjengelig
Noen jenter vil gjennom flere år alltid ha et blåmerke eller tre, et sår på kneet eller to, eller ha kuttet seg på ett eller annet. Pyrisept og plaster er forbruksvarer – så husk å fylle på. Etter hvert bryr nok verken du eller hun seg om det er biler på plasteret.

26. Vær forberedt på diller
Det er bare traktorer som gjelder – og hun kan alt om dem. Jenter får ofte diller – og de kan fort vare en stund. Du kommer til å kjøpe dinosaurtruser, dinosaurpysj, dinosaurgenser, dinosaur-drikkeflaske… Og sånn er det bare. Diller gjør sjelden noe – og kan faktisk være bra, så lenge hun ikke blir for ensporet.

27. Husk å gi henne en klem
hun er alltid i farten, så det kan være enkelt å glemme. Men fang henne i et øyeblikk og gi henne en god klem. Det gjør dere begge godt. Kyss henne gjerne på kinnet også (men synes hun det er flaut, kan du heller gjøre det hjemme).

28. Stryk henne på ryggen og syng nattasang for henne
Benytt leggestunden til å roe ned og kos med henne. hun er fortsatt liten og trenger det. Og det er jo så koselig! Om ikke så mange år vil dette være utenkelig å gjøre – så ikke la sjansen gå fra deg nå.

29. Jenter er ikke alltid helt ukompliserte i klesveien
”Gutter har så mange meninger om klærne, mens jentene bare tar på seg en bukse og genser og løper ut” er definitivt en sannhet med modifikasjoner. Det er nemlig mye mulig at hun ikke godtar hva som helst. hun har kanskje klare ønsker om hvilke klær hun synes er fine, hva som skal være på, hvilke farger som er ok og så videre.

30. Du kan oppdra den perfekte kona!
Litt flåsete sagt kan du oppdra drømmedama. Nå har du anledning til å forme henne – benytt deg av det på best mulig måte. Men husk på at hun er seg selv. Du kan ikke tvinge henne til å være en hun ikke er. Og uansett finnes det vel ingen jenter i hele verden som er bedre enn nettopp din datter? Enhver gutt vil være heldig som ender opp med henne!

31. Gjør noe sammen – bare dere to
Det er fort gjort at jentene i familien drar på jentetur, og guttene på guttetur. Men det er ingenting i veien for å gjøre noe sammen bare dere to. Det finnes helt sikkert noe dere synes er morsomt å gjøre sammen – enten det er å dra på museum, på kafé eller på storbyferie sammen.

32. Få henne til å le
Du har aldri vært så morsom som nå. Nyt det. Det er lite som gjør så godt som å få henne til å skratt-le. Må du ty til prompehumor nå og da kan det være vel verdt det (bare vær forberedt på at temaet kan vare ut dagen). En god latter er bra for det meste.

33. Lær hvor grensene hennes går
Bare fordi hun virker så omgjengelig og grei å ha med å gjøre, betyr det ikke at hun tåler hva som helst. jenter kan være like sensitive som gutter. Mange synes det er fryktelig å bli ledd av (selv om det er godt ment), eller vil ikke at du skal fortelle så mye om dem til andre. Lær deg grensene hennes, og respekter dem.

34. Tål sinne og aggresjon – men sett klare grenser
hun kommer til å bli sint, og jenter slåss – både med venner, søsken og foreldre. Vit at det er normalt, og sett klare grenser for hva som er greit og ikke. Lær henne for eksempel hvordan hun skal få utløp for sinne uten å bli voldelig.

35. Du er viktigere for henne enn du tror
Kanskje er hun en skikkelig mamma-jente og du føler seg satt på sidelinjen. Da skal du huske på at du er viktigere for henne enn du tror. For henne er du definisjonen av trygghet og kjærlighet – sørg for å være det også.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s