Når kontrollen ikke er bare fryd og gammen

juli 27, 2019

For to og et halvt år siden skrev jeg om at jeg hadde fått kreft med spredning. Selv lette jeg opp bloggposter fra andre som var i samme situasjon, og det å lese andres historier var godt. På meg virket behandlingen godt, og i to og et halvt år nå har kontrollene vært smil og en bekreftelse på at alt er bra. De har vært skumle, men det har gått bra.

Underveis har jeg sett andre få kreft. Noen har dokumentert behandling og tester. Jeg hadde tenkt å gjøre det jeg og, men først var jeg for dårlig. Siden ble det en vane – for meg. Og den rare følelsen av at det som er sedvanlig for meg kan vel ikke være interessant for andre, så jeg har helt droppet å dele fra mine behandlingsrutiner. Med bittelitt dårlig samvittighet, fordi jeg ikke gjorde for andre det som hjalp meg.

Så derfor skriver jeg nå, for at den som har hatt det som meg, nærmest blitt bysset inn i normalen sammen med alle andre om at man nok allikevel er udødelig, skal vite at der har vi vært sammen. Og at uansett hva man tenkte om hvordan man ville reagere når bildene og testene en dag ikke er ok lenger så lever i alle fall mine følelser sitt eget liv.

Og de er bare fortvila i kveld.

Fortvila på en sånn ubehagelig måte. Der det er en dypt sort mørke. Der det er kvalme på lur. Der tårene renner når man skal forsøke å si noe. Der man er redd for å dø og reddere for hvordan det vil skje. En fin venn sa noe om å ta litt fri og bli likegyldig en stund. Jeg håper å være der snart. Kanskje når jeg har fått sovet litt bedre etter to søvnløse netter som jo ikke hjelper.

Jeg spurte mannen min om han hadde skjønt det da legen møtte oss i gangen. Han hadde ikke. Jeg hadde.

Så hva skjer nå? Bilder skal sendes videre og analyseres av de beste vi har i landet. Om en ukes tid får jeg kanskje vite litt til. Det eneste jeg vet i dag, er at det var mer akutt farlig da kreften ble oppdaget, Da skjedde det i grevens tid. Dette er sannsynligvis noe vi har bedre tid på.

Kjenner jeg meg selv rett så tar det noen dager før følelsene har fått nok rom og begynner å roe seg på egenhånd. At roen dypt i meg tar over hele kroppen igjen. Men ikke i dag, Og det har ingen hast. Det får være som det er.

Den angsten som er størst handler ikke om hva dette er, men at konsekvensene uansett betyr mer behandling, flere oppmøter på sykehuset, alt ting jeg jo ikke har krefter til. Så jeg gruer meg til dager da jeg blir sjuk og dårlig, da kroppen ikke har det bra.

Men nå, nå skal jeg sove. Jeg bare ville sende ordene ut til deg som leter etter akkurat disse.

I dag, på vei inn møtte vi noen på vei ut etter aller første kreftbehandling. Vi ble sittende og snakke et par minutter. Hun trengte en klem. Jeg fikk et lykke til. Skip som møter hverandre i natten.

Ta vare alle. Nyt hvert minutt på denne fantastiske reisen. ❤

Mi

2 Responses to “Når kontrollen ikke er bare fryd og gammen”

  1. Lise Hyldmo Says:

    Kjære gode, vakre du! Takk for at du orker å dele! Godt å lese, selv om livet mitt er et helt annet sted. Kanskje sterkest hos meg er savnet av det jeg kunne gjort. Bare ligge å la vakre soldager bare være for andre. Stenge sola ute, så ikke varmen blir uutholdelig inne. Savnet av solen som varmer på kroppen, kjenne badevannet svale en solvarm kropp. Savnet av en lang kveldstur i solvarm skog. Og likevel gleden og håpet om at livet vil bli bedre etter operasjonen i september. Men kjenner også en liten frykt for hva om det ikke blir bedre. Har vært så mange tøffe motbakker. Orker jeg fler? Gjør vel det, hvis de dukker opp. Men slipper tanken på at livet tar slutt, farvel – til alt. Skulle så gjerne ønske at du slapp å være alene, kjenne på frykten hvordan… Har du orket å lese dette, så har jeg bare lyst til å si at du er med i dypet av hjertet mitt. Du gir så mye! Må det være der, det du trenger, når du trenger det! Må hver eneste dag bli mulig å leve. Varme, vare ønsker fra meg!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: