Elsker – elsker ikke – elsker – elsker ikke – elsker

Et av barna våre hadde et merkelig forhold til det å putte ting i munnen. Barnet var usikker på å spise det vi serverte, var redd for det vi ga, for at det kunne være noe galt med det, noe giftig eller feil. Men ute i hagen måtte vi passe på, for der kunne barnet finne på å putte nesten hva som helst i munnen.

Jeg klødde meg i hodet over det jeg opplevde som et paradoks.

Men samtidig, jeg syntes jeg ser det samme nesten over alt, det er som om vi mennesker er ute av balanse. Vi gjør alt for mye og alt for lite på en gang. Ei veninne sa en gang til meg at jeg var den eneste dama hun kjente som ikke slanket seg. Det hørtes rart ut, men når jeg begynte å se meg rundt så så jeg jo at når folk snakket eller skrev om mat så var det slik. Mange sulter seg. Mange overspiser. Ute av balanse. Det er som om vi forsøker å finne balansepunktet, at vi står på en dumpehuske og så tipper det over og vi må løpe på nytt i andre rettningen.

De siste dagene har jeg lurt på om det er sånn med kjærlighet også. Ikke erotisk kjærlighet, men kjærlighet til seg selv, til andre mennesker, det man på gresk kaller agape.

De fleste ser ut til å ha et hat-elsk forhold til seg selv. Skam og selvhevdelse sitter på hver sin side av dumphuska. Opplevelsen av å ikke være noe verdt balanses med at andre er enda verre. Vi himler med øynene til oss selv på innsiden og andre på utsiden.

Er det noe som har blitt tydelig med sosiale medier er det dette – hvor lett det er å irritere seg, hovere over og rakke ned på andre. Og med god grunn, folk gjør mye rart, ting som også går utover andre i så stor grad at det føles helt greit å bli sint. Rettferdig harme, enten det er folk som drar på hytta når de burde holde seg hjemme i et smittebefengt land eller folk som ikke vil vaksinere barna sine. Vi finner frem til de som mener det motsatte av oss, de mest ekstreme eksemplene der ute og leser mens vi kjenner harmen stige og fingrene løpe over tastaturet. Vi hopper på rage bait fordi det kjennes godt og fordi det er så enkelt.

Sinnet og irritasjonen over andre er like stor som skammen og følelsen av å være håpløs selv.

En morgen lå jeg og hørte på Nadia Bolz-Weber lese fra boka si Pastrix. Hun snakker om en lignelse fra Bibelen der en mann går på markedet for å finne seg arbeidere for dagen. Han tar dem med hjem og setter de i arbeid. Så går han på markedet på nytt, det er kommet nye folk nå, og han tar med de også tlibake og setter de i arbeid. Slik holder han på til det knapt er timer igjen av denne arbeidsdagen.

Så er arbeidsdagen slutt, og han gir dem lønn. Samme lønn alle sammen. De første blir utrolig sure, de mente de skulle ha mer, selv om det de fikk var summen som var avtalt.

Men hva om det bare er én lønn å få? At vi er verdt å elske alle sammen? Uansett hvem vi er, hva vi er, hva vi mener og gjør og tenker?

Hva om disse kranglene våre, disse meningene våre, fra et gudommelig ståsted ser ut som små toåringer som akkurat har lært seg å ta lekene og holde de til brystet og tenke at de er sine? Som gråter i sinne og fortvilelse om et annet barn får tak i det som lå der først. Det betyr ikke at det som skjer ikke er alvorlig for barnet, men den voksne klarer å se at alt dette, det er en del av det å være barn.

Menneskerettighetene sier at vi alle har lik verdi – det virker ikke som vi klarer å ta det inn over oss. Ikke vår egen verdi, ikke andres.

Religionene går lengre. Elsk deg selv. Elsk andre. De andre er som deg selv. Alle du møter er Gud selv. Det du gjør mot andre gjør du mot Gud. Sier du at du elsker Gud? Du elsker ikke Gud mer enn du elsker andre mennesker.

Ordene ligger der som små hemmeligheter som det er vanskelig å få tak i, vanskelig å tro på, vanskelig å få til å bli sant for en selv.

Provoserende er det også i møte med de man virkelig ikke liker. Like provoserende som det var for de første arbeiderne som kom på jobb – var jobben til de som kom til sist virkelig like mye verdt som vår jobb?

Er Trump-supporteren som roper skjeldsord til de som demonstrer virkelig like mye verdt som den som jobber for rettferdighet? Anti-vaxeren som den som fant opp vaksinen? I
Den ene ikke viktigere enn den andre? Ikke bedre enn den andre? At ingen av dem fortjener hånlige smil og ord?

Om jeg velger å se slik på det, betyr det at jeg mener at alle handlinger er like bra, alle meninger like sanne, er dette en form for likegyldighet, verdinihilisme?

Nei.

Men det betyr at når man sier at man skal ta ballen, ikke mannen så tror jeg det er viktig å gå så langt at man helt skiller mellom et menneske og det det sier og gjør.

Det gjelder også meg selv.

Som kristen så tror jeg på en Gud som ikke ser forskjell på folk. Som rett og slett ikke bryr seg om man var klar til å jobbe ved morgengry eller sov til midt på dagen. Som sier at vi alle er verdt all verden. Uansett hva vi gjør, tenker eller mener. Uansett hva vi tror på. Som elsker babyen med kolikk som gråter det meste av døgnet like høyt som barnet som ligger rolig og sover det meste av tiden.

Som lar barna sine voksne opp med å prøve ut meninger og tanker og handlinger, uten å skille på hvem av dem hen elsker høyest.

Som er så mye større enn oss, at vi virkelig er som slike små barn i Guds øyne.

Glem ei du er støv, står det i Bibelen.

Men det står også, Glem ei du er mer enn støv.

Finner jeg den rette balansen i hva et menneske er så kan jeg også jobbe for alt jeg måtte tro, mene og stå for, uten at jeg har behov for å hovere over andre mennesker når de står for og jobber for det motsatte av meg. Jeg kan være trygg på min egen verdi, rygg på at jeg er verdt kjærlighet, min egen og andres, og at alle andre også er det. Det betyr at det ikke er så farlig å ta feil, å stoppe opp og begynne på nytt. Det er ikke så farlig når det går galt eller verre enn galt. Det er ikke så farlig å være menneske. Jeg er fri, fri til å leke så mye jeg vil, hvile så mye jeg trenger, snuble og stå opp igjen. Jeg har ingenting å tape, men alt å vinne.

Og når man finner denne balansen så ser man også lettere hva som er rett og galt. Man går ikke lenger rundt som det lille barnet og putter alt det finner i munnen eller nekter å spise det foreldrene setter foran en.

elsker elsker ikkeOm menneskrettigheter og kristendom og meg

6 kommentarer om “Elsker – elsker ikke – elsker – elsker ikke – elsker

 1. Takk Sunniva! Jeg tror nok det var du som fikk meg til å begynne å lese og å høre på henne. En anbefaling som jeg gjerne gir videre!

 2. Hei Beate! Virkelig på tide at jeg fant bloggen din igjen. Fine betraktninger.
  Men: klarer du å se for deg et livssyn der alle er like mye verdt og verdt å elske uten at vi har en større makt å måle oss opp mot? Kan denne «større makten» være menneskeheten, eller naturen, eller universet?

 3. Menneskerettightene sier jo nettopp at vi er like mye verdt. Og som grupper kan vi skape hvilket livssyn vi vil, også et som sier at alle mennesker er verdt å elske. Så ja, det kan jeg fint se for meg.

  Når det ghelder «en større makt», så må det vel være en entitet av noe slag? Noe som ikke har bevissthet kan vel heller ikke elske? Så om man mener at universet eller naturen kan elske slik, kommer vel an på om man tror at dette er levende også på denne måten?

  Hva tenker du?

 4. Godt svar. Jeg tror ikke naturen kan elske. Den bare er. Spørsmålet er vel da om en kan tenke seg en universell kjærlighet som bare «er» uten å ha noen kilde. Det blir veldig fluffy…
  Jeg tror iallfall fremdeles på «pay it forward», altså at kjærlighet en selv får og føler (med mitt livssyn: fra andre mennesker) gjør at en gir kjærligheten videre til andre. Men en må gjerne jobbe litt med seg selv for å spre kjærligheten også til folk en ikke respekterer eller har et nært forhold til. Det er der det ofte butter.

  Tidligere var min verdi knyttet til et ubalansert gudssyn der jeg følte meg liten og at jeg ble elsket på tross av, ikke fordi. Alle var syndige og hadde fortjent å dø… uansett hva en menneskelig sett hadde gjort av godt og ondt. Det gjorde sitt til at jeg prøvde å hjelpe andre og kanskje også se det beste i dem, men det gjorde også noe negativt med mitt selvbilde.

 5. Ja. Det var en periode på 90-tallet hvor man ble veldig opptatt av sin egen troshistorie, hvordan forholdet til Gud i utgangspunktet speier forholdet til egne foreldre, på godt og vondt.

  Så handler den videre utviklingen for mange av oss å frigjøre oss fra dette, at fordommene til Gud og oss selv forsvinner litt etter litt.

  Jeg har intrykk av at det er ganske mange av oss som har tilknyttning til retrettbevegelsen, ignatiansk spiriutalitet, centring prayer og lignende som nettopp opplever at det er dette som skjer når man søker stillhet og meditasjon, veldig likt hva man finner i andre tradisjoner innen andre religioner med fokus på stillhet. I stillheten så skjer det ganske voldsomme prosesser i oss, en mente at det var på linje med psykoterapi, og det tror jeg han har rett i. (Husker aldri om de er Thomas Merton eller Thomas Keating, jeg har det med å blande de to.)

  Jeg tror der det butter, for de fleste av oss, er å elske oss sjøl. Og jo mer vi gjør det, samtidig som vi blir kjent med alle sidene av oss selv, også de mørkeste, så kommer evnen til å ha empati med andre også. Jo tryggere vi er, jo mindre behov har vi for å gå i forsvar. Jo bedre vi kjenner oss selv, jo mindre ser vi ned på andre, for det er knapt de dårlgie sidene vi ser hos andre vi ikke kjenner godt til også hos oss selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s