Hvordan man blir flinkere i Othello!

 

Mange av oss har snust på spillet Othello enten som barn eller i det vi sjekket ut spillene som fulgte med de første windowsversjonene. Selv husker jeg at jeg var med mamma da hun var på datakurs på begynnelsen av 80-tallet, og hva annet kunne jeg sitte og fikle med på en datamaskin enn nettopp Othello 🙂

Othello på pc eller mobil har blitt atskillig bedre siden jeg satt og spilte dos-spill med svart-hvite brikker på en bitteliten skjerm. Og også siden jeg fikk røde og blå brikker mange år senere. Jeg husker jeg for første gang skulle spille med et annet menneske, jeg tapte så det sang i veggene, uten at jeg forsto hvorfor. På windowsspillet mitt, så vant jeg hver gang uansett. Så for et par år siden kom jeg over start.no. Og sakte men sikkert har jeg lært litt mer. Nå skjønner jeg i alle fall hvorfor jeg taper. Og ikke minst har jeg funnet ut at det er atskillig mye morsommere å spille med mennesker enn maskiner!

En av de othelloentusiastene jeg har hatt gleden av å møte, spille med, og bli kjent med, er Mats. En svenske som har gjort nordmann av seg og som ivrig forsøker å få folk engasjert i Othello. Han har skrevet tipsene som kommer under her. Ta utfordringen! Forsøk Othello! Vi sees på start.no!

 

 

 

 

 

Hvordan man blir flinkere i Othello!

 

Jeg tenkte at dette dokumentet skulle bli et oppsett over tips for nybegynnere og amatører, som vil utvikle seg og bli bedre i Othello.

 

Ideer og tips er bl.a hentet fra et innlegg på http://www.othello.nu, av Henry Aspenryd, wicked_troll, og fra egen erfaring.

 

Her er tipsene, start ovenfra, og jobb deg nedover i referanselisten.

 

 

Referanser:

Først en introduksjon på svensk, siden ligger på hjemmesiden til Svenska Othelloförbundet.

http://www.othello.nu -> Spelregler: En side som dels går igjennom spillereglene, men som også tar for seg grunnliggende taktikk og strategi. En av de få sidene på svensk.

http://www.othello.nu/OthelloRegler/SaSpelarManOthello.html

 

http://www.othello.dk ->spillet / Feldborgs intro: En side skrevet på dansk av Karsten Feldborg (nordens mest meriterte spiller de siste 20 årene) og som er litt mer utførlig enn den ovennevnte, men som i prinsipp inneholder de samme tingene.
http://www.othello.dk/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=2&page_id=13

 

Brian Rose's bok: En bok skrevet på engelsk av Brian Rose (verdensmester 2001) på 169 sider. Går igjennom alt man trenger å vite for å bli en elitespiller.
http://othellogateway.strategicviewpoints.com/rose/book.pdf

 

Linkside:

http://www.othello.nu -> Länkar: Under "Taktik och strategi" ligger det mange linker til artikler og siter som gjerne har spesialisert seg på å beskrive en viss del av spillet.

Gå igjennom disse linkene etter at du har lært deg det grunnleggende. http://www.othello.nu/links.asp

 

På denne siden ligger også linker til 2 program som jeg på det sterkeste anbefaler å laste ned, de er freeware så det koster ikke noe.

 

Programmene er:

Wzebra: Et program som du kan spille mot (på forskjellige nivåer), trene åpninger, analysere spill som du eller noen annen har spilt på internet, mm.

Kort sagt, du kan stort sett gjøre, og trene på alt som har med Othello å gjøre.

Happy End: Et program der du trener på sluttspill.

Du stiller in hvor mange trekk fra slutten du vil komme inn, og så skal du fullføre spillet så bra som mulig.

Spillene er ordentlige spill, som har vært spilt av toppspillere, så der kan du sammenligne, og se hvordan du greier deg mot dem. Dette er kjempemoro!

Tips: begynn med to eller tre trekk fra slutten, og øk med et trekk av gangen etterhvert som du blir flinkere.

 

Annet:

I tillegg til å lese teori, trenger man selvfølgelig en hel del praksis.

Den raskeste måten å få det på, er å spille Othello online, der finner man en jevngod eller bedre motstander nesten uansett hvilken tid på døgnet det er.

 

Sjekk på linksiden (http://www.othello.nu/links.asp) under ”Spelsidor På Nätet” for å se hvor du kan spille.

For nye spillere, som holder på å lære, anbefaler jeg Start (Norsk), Blip (Svensk) og Kurnik (Polsk/Engelsk).

 

Når dere føler at dere får for lite motstand på Start og Blip, er tiden inne til å hoppe over til Kurnik.

Man bør ikke hoppe over på de mer avanserte spillesitene for tidlig. Dels er Start og Blip mer sosiale, og de fleste kan norsk/svensk, i tillegg kan det føre til selvtillitskrise i forhold til eget spill hvis man går over for tidlig.

Poenget er jo at det skal være gøy!

Når dere spiller online, så prøv hele tiden å spille mot de som har litt høyere ranking enn dere selv. Mellom 100-200 poeng mer i ranking pleier å være passe for at man skal kunne lære seg av motspillerens spilleteknikk.

 

Ta dere også tid til å se på når de virkelig gode spillerne møter hverandre.

 

Spill heller ikke for raske spill. Før at å få tid nok til å tenke igjennom trekk så bør spilletiden helst være minst10 minutter i starten.

Etter hvert som spillenivået deres blir bedre, kan spilletiden miskes til
5 min/spill.

 

Hvis dere spiller kun for å få høyere ranking, ved f.eks. å bare spille mot dårligere spillere, kommer dere før eller siden til å få en ubehagelig kalddusj…

 

Når dere har fått med dere det teoretiske og fått taket på hvordan det fungerer i praksis, kan dere også være med på turneringer.

 

Dette kan enten skje ”live”, sted og dato for disse finner dere på hjemmesiden til Det Norske Othelloforbund.

Det går også an å spille på nettet, for tiden går det turneringer hver onsdag, klokken 19.15, på Start. Dette er gøy, sosialt, og veldig god trening.

 

Det går fortere å lære seg å spille enn det høres ut, og husk å ha det gøy mens dere lærer. Ikke ta det for alvorlig når dere taper, alle taper, også elitespillerne – og det er av tapene dere lærer.

 

Etter dette bør dere lese igjennom de artiklene som finnes på linksiden (http://www.othello.nu/links.asp), og prøve å lære dere mer avanserte teknikker. Som regel er det midtspillet som bør forbedres, og også å finne, og fjerne accesser for motstanderen.

 

Ikke nøl med å spørre konkurransespillerne (på Start har de som regel over 1500 i ranking, og på Blip over 2500) om tips, det verste som kan skje er at de sier nei. Det skjer sjelden at man får nei, de fleste er veldig hyggelige.

 

Som før sagt: Den største kilden til fremgang er å spille mot bedre spillere.

 

Andre bra linker:

 

Svenska Othelloförbund http://www.othello.nu/

 

Norges Othelloforbund http://nof.sekser.no/index.php

 

Dansk Othello Forbund http://www.othello.dk/

 

Start, norsk http://www.start.no/spill/

 

Blip, svensk http://blip.se/

 

Kurnik, polsk/engelsk http://www.kurnik.org/

 

VincoOnlineGames http://www.vogclub.com/

Her er det ikke så mange spillere, men du kan logge in på Reversi(Othello), velg play now, lag konto og velg play with robots. Her kan du spille mot othelloroboter med ulik vansklighetsgrad.

Tips: Begynn med den enkleste roboten.

Håper dette kan være til hjelp

Mats Estberger / mestb på Start, tango42 på Blip

 

(Bildet er tatt av TobiasAC. Thank you Tobias :-))

 

Reklame

2 kommentarer om “Hvordan man blir flinkere i Othello!

  1. Hei jeg lurer på hvordan reglene for poeng er hvis en vinner veldig tidlig i spillet.
    si at de hvite vinner med 29 hvite og 0 svarte. hvor mange poeng har da de hvite??
    jeg spilte i mot pcen og da fikk jeg 29 og pcen fikk 0 og jeg hadde vunnet men jeg fikk da bare 29 poeng.
    hvis en spilte hele spillet får jeg jo oftest noe sånt som 42 og pcen får 22 for eksempel. så jeg får altså mindre poeng for og vinne tidlig?? synes det var rart. kan jo hende det var noe feil med spillet på nettsiden.

    hadde vert veldig fint og få svar på dette, fordi hvis det er slik så lønner det seg jo og la motspilleren legge litt også selv om en har mulighet til og fjerne motstanderen helt fra brettet..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s